Cadrele didactice din judetul Hunedoara refuza sa ia parte la deschiderea festiva a noului an scolar, motivand ca nu doresc sa fie alaturi de politicienii care ar putea fi prezenti la actiunile ce vor fi organizate in prima zi de scoala in curtile unitatilor de invatamant.

„Vom fi prezenti in scoli, dar nu vom lua parte la careul festiv, in semn de protest la adresa politicienilor, care ne mint la fiecare inceput de an scolar. Politicienii pot sa vina la deschiderea anului scolar, dar noi nu vrem sa-i mai ascultam” – a declarat joi presedintele Sindicatului Invatamant Preuniversitar Hunedoara, Paul Rusu.

El a explicat ca dascalii vor prelua elevii la clase dupa momentul careului festiv. In paralel, liderii de sindicat din fiecare scoala le vor explica parintilor si elevilor ca protestul nu este indreptat impotriva lor si ca tinta acestuia sunt oamenii politici. Nemultumirile cadrelor didactice vor fi prezentate si prin intermediul unor afise ce vor fi amplasate la avizierele din curtea unitatilor de invatamant, aceste materiale urmand sa fie finalizate in cursul zilei de joi. „In urma cu un an, parlamentarii au votat, in unanimitate, o lege a salarizarii in care ne-am pus mari sperante. Am lucrat ca robii in aceasta vara pentru legea invatamantului. Acum, se arunca la cosul de gunoi toata munca noastra si Guvernul anunta ca-si asuma raspunderea pe noua lege a educatiei, fara o dezbatere publica. Ni se spune ca prin noua lege a salarizarii unitare veniturile dascalilor nu vor scadea, dar calculele arata ca, in realitate, acestea se vor diminua si cu 40 la suta in cazul scolilor de la sate” – a sustinut liderul SIP Hunedoara.

Potrivit acestuia, o delegatie formata din sindicalisti ai SIP Hunedoara va lua parte marti, 15 septembrie, la pichetarea Parlamentului. Rusu nu a exclus ca dupa inceperea anului scolar sa fie declansate si alte forme de protest. Peste 6.000 de cadre didactice din judetul Hunedoara sunt membre ale SIP Hunedoara, organizatia fiind afiliata Federatiei „Spiru Haret”.