lsrs_1decembrie.jpgVoluntarii Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) au organizat evenimente în Filialele LSRS din diferite ţări ale lumii pentru a sărbători Ziua Naţională a României alături de colegi români şi internaţionali. Simbolurile naţionale româneşti au fost nelipsite din activităţile desfăşurate pentru a marca ziua de 1 Decembrie, departe de casă.

LSRS Canada a organizat de 1 Decembrie prima reuniune formală cu profesorii universitari români din Toronto. Reuniunea a avut loc în cadrul Glendon College, din Toronto.

LSRS China a sărbătorit 1 Decembrie printr-o excursie organizată la Marele Zid Chinezesc. Drapelul României a fost purtat de membrii LSRS China din Beijing la o temperatură de minus 100 C până la această impozantă construcţie, singurul loc vizibil de pe Lună. Drapelul a fost salutat cu bucurie de toţi turiştii. În încheierea acestui eveniment, toţi studenţii români din Beijing s-au reunit la o cină festivă dedicată Zilei României la restaurantul ”Povestea Filmului”, din cadrul Academiei de Film de la Beijing. Pe acorduri de muzică clasică românească şi îmbrăcaţi în ţinute de gală, participanţii au petrecut o seară plină de farmec, distincţie şi veselie. Aranjamentele florale în roşu, galben şi albastru şi bomboanele de ciocolată în culorile tricolorului au completat atmosfera românească. Cina festivă s-a încheiat cu tradiţionalul ‘La mulţi ani’, dedicat Zilei Naţionale. Sărbătorit de toţi cei prezenţi a fost şi studentul român, Iulian Bulai, masterand în sculptură, născut pe 1 Decembrie.

LSRS Danemarca are deja o tradiţie în a sărbători Ziua Naţională a României. Ajuns la a cea de-a treia ediţie, sărbătoarea a avut loc duminică, 2 Decembrie, în Aarhus. La eveniment au participat peste 150 de invitaţi români şi internaţionali, care au avut ocazia să guste mâncăruri tradiţionale româneşti, să asculte muzică live şi să sărbătorească într-o atmosferă specifică ţării noastre. Datorită creativităţii, premiul „Cel mai român român” a fost câştigat de Valentina Dumitrache din Galaţi şi două echipe de bucătari pe acorduri de muzică live interpretată de Ioana Opriş.

LSRS Franţa a sărbătorit Ziua Naţională pe data de 30 decembrie alături de Ambasada României din Paris, în saloanele Palatului de Behague. Luni, 3 decembrie, sărbătoarea continuă cu un concert festiv susţinut de Theodoro Crostofor Jazz Band, un eveniment organizat în parteneriat cu Asociaţia Toţi Românii.

LSRS Germania a propus cantinei studenţeşti din Saarbrücken un meniu românesc gândit după o reţetă tradiţională: celebra coptură transilvană, „taci şi înghite”! Evenimentul, desfăşurat în ambianţa unor cântece româneşti, a urmărit promovarea României. A fost pregătit şi un stand, unde au fost proiectate filme despre România. Totodată, sub îndemnul unităţii, Liga Studenţilor Români din Străinătate, Filiala Germania, a petrecut Ziua Marii Uniri alături de una dintre cele mai importante comunităţi de studenţi români din Germania. Cafe Camera din München a găzduit petrecerea studenţească în culorile tricolorului, iar cei peste o sută de invitaţi au fost primiţi ca acasă, cu pâine proaspăt scoasă din cuptor şi sare.

LSRS Italia a organizat sâmbătă 1 Decembrie 2012 o întâlnire cu studenţii universitari români din Torino pentru a le oferi acestora detalii şi informaţii utile despre studiul în Italia.

LSRS Marea Britanie a pregătit un scurt filmuleţ în care studenţi internaţionali au urat tuturor românilor „La Mulţi Ani!”.

LSRS Norvegia a sărbătorit ziua României într-un mediu internaţional alături de peste 20 de invitaţi germani, chinezi, mexicani, filipinezi şi italieni.

LSRS Olanda a participat în data de 27 noiembrie la recepţia organizată de Ambasada României la Haga cu ocazia Zilei Naţionale a României, iar în seara de 1 Decembrie, membrii LSRS Olanda s-au reunit în Haga pentru o cină informală.

LSRS Turcia a serbat Ziua Naţională în cadrul Comunităţii Române din Haskoy. Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Biserica Română- Haskoy, Asociaţia Românilor din Istanbul şi Institutul Cultural Român. Cei peste 60 de invitaţi s-au bucurat de muzica populară, melodiile patriotice şi colindele româneşti, interpretate de Dna Teodora Păunescu Tucă. Totodată, LSRS Turcia a sărbătorit ziua de 1 Decembrie prin comemorarea lui Dimitrie Cantemir, personalitate română care şi-a trăit mare parte din viaţă la Istanbul. În această zi, studenţii au vizitat monumentul lui Dimitrie Cantemir.