elevi frig.jpgCompania E-Star din Budapesta, care deţine o porţiune din sistemul de transport al apei calde din Zalău, a luat marţi decizia închiderii reţelei ce le aparţine, măsură ce are ca efect sistarea căldurii pentru cele 38 de unităţi de învăţământ şi circa 200 de familii din oraş racordate încă la sistemul centralizat de încălzire.

„Am primit o notificare că cei de la E-Star Budapesta vor trimite reprezentanţi ai companiei să închidă reţeaua. Această închidere duce la oprirea sistemului de termoficare din oraş. (…) Lucrurile sunt extrem de complicate. În situaţia în care se închide această reţea vor fi afectate în mod special şcolile, grădiniţele şi creşa. Va crea o mare problemă pentru că mai avem o lună din sezonul de încălzire”, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Radu Căpîlnaşiu.

Acesta a subliniat că, în încercarea de a rezolva problema, municipalitatea va face apel la instanţă.

„Vom face toate demersurile necesare pentru atragerii răspunderii administratorului E-Star Budapesta pentru toate problemele cauzate. Vom încerca să obţinem o nouă ordonanţă preşedinţială care să ne permită să folosim tronsonul de deţinut de firma din Ungaria pentru distribuţia agentului termic”, a explicat primarul.

Autorităţile au mai obţinut o astfel de ordonanţă, însă după ce E-Star a declarat recurs, Curtea de Apel Cluj a desfiinţat hotărârea. Ca urmare, Uzina Electrică a folosit reţeaua proprietate privată a E-Star fără să deţină un titlul asupra ei.
Potrivit sursei citate, municipalitatea a purtat mai multe runde de negociere pentru a cumpăra porţiunea de conductă ce creează probleme, însă pretenţiile maghiarilor au fost cu mult peste valoarea la care a fost evaluat tronsonul în cauză.
„Pretenţiile celor de la E-Star au pornit de la 3 milioane de lei. Tronsonul a fost evaluat la aproape 1,1 milioane de lei, dar ne-am exprimat intenţia de a plăti mai mult. Deşi reprezentanţii societăţii au mai lăsat din preţul iniţial, pretenţiile lor depăşesc cu mult suma pe care putem să o plătim”, a afirmat edilul.

În condiţiile date, Radu Căpîlnaşiu susţine că autorităţile locale iau din nou în calcul o idee mai veche, respectiv dotarea fiecărei unităţi de învăţământ din Zalău cu centrală termică proprie. Varianta centralelor termice a mai fost luată în discuţii în urmă cu câţiva ani, înainte ca municipalitatea să intre în parteneriat cu firma din Ungaria şi să atribuie contractul de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică, distribuţie şi furnizare din Zalău către RFV Distriterm, redenumită ulterior, E-Star Distriterm.
E-Star Distriterm a avut ulterior probleme financiare, motiv pentru care a vândut un tronson din sistemul de termoficare al Zalăului către firma „mamă” din Ungaria, E-Star Budapesta, ce se află actualmente în insolvenţă. AGERPRES