marga andrei2.jpgDecizia Ministerului Educaţiei de a amâna admiterea din acest an la studiile de master şi de doctorat pentru luna septembrie este greşită şi are ca efect emigrarea celor mai valoroşi candidaţi la universităţi din afara ţării, susţine rectorul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), prof. univ. dr. Andrei Marga.

„Având în vedere faptul că oferta de studii master cu bursă este foarte ridicată în Europa, Statele Unite ale Americii, China, Japonia şi Coreea de Sud, decizia ministerului are ca efect plecarea celor mai valoroşi candidaţi la studii de master la universităţi din afara ţării”, arată rectorul Andrei Marga, într-un comunicat transmis marţi.

În ceea ce priveşte înscrierile la admiterea la nivelul licenţă, pentru cele 21 de facultăţi ale UBB au optat, până în prezent, 12.629 de candidaţi, comparativ cu ziua echivalentă a înscrierilor din 2010, când se înregistraseră 13.935 de candidaţi.

„La UBB sunt candidaţi peste efectivul de locuri bugetate – 4.834 în acest an – la Facultăţile de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (3 candidaţi pe loc), Geografie (2,51 pe loc), Matematică şi Informatică (2,07 pe loc), Chimie şi Inginerie Chimică (1,29 pe loc), Ştiinţa şi Ingineria Mediului (1,15 pe loc), Drept (5,70 pe loc), Litere (2,82 pe loc), Istorie şi Filosofie (1,37 pe loc), Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei (4,26 pe loc), Studii Europene (3,10 pe loc), Business (5,55 pe loc), Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (6,02 pe loc), Educaţie Fizică şi Sport (4,92 pe loc), Teatru şi Televiziune (1,83 pe loc) sau Teologie Ortodoxă (1,36 pe loc)”, spune rectorul UBB.

El a precizat că va fi organizată o sesiune de admitere şi în luna septembrie, pentru ocuparea locurilor bugetate şi cu taxă, la nivelul licenţă. AGERPRES