Germania reprezintă pentru studenții din România una din cele mai dorite destinații. În jur de 4.000 persoane se decid în fiecare an pentru un studiu în Germania; zece procente dintre ele beneficiază anual de o bursă DAAD (Serviciul German de Schimb Academic). Peste 200 foști bursieri români sunt invitați de DAAD, cu sediul central la Bonn, la acest sfârșit de săptămână (24-26 septembrie) la București, pentru un schimb de opinii despre experiențele lor în economie și în spațiul științific.

De ce este DAAD interesat de piața educaţională românească? De ce se decid tot mai multe universități germane să stabilească relații de cooperare cu o universitate din România, de exemplu sub forma programelor de diplomă dublă?
Ce așteptări are DAAD de la piața academică autohtonă, mai ales în contextul crizei economice severe prin care trece momentan România?

Cei interesaţi sunt invitaţi ă dezbată aceste teme în cadrul unei discuții cu presa, de 30 minute, la care participă:

– Dr. Daniel Petru Funeriu (Ministrul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului din România)

– Andreas von Mettenheim (Ambasadorul Republicii Federale Germania în România)

– Dr. Annette Julius (Directoarea Departamentului Nord, DAAD Bonn)

– Prof. Dr. Radu Băncilă (Universitatea „Politehnica”din Timișoara) și Bernd Haas (Universitatea Tehnică din Munchen)- ambele universități oferă împreună un program de diplomă dublă.

Discuția cu presa are loc vineri, 24 septembrie 2010, ora 15.00, la Academia de Studii Economice din București (Piața Romană, nr. 6, sala Virgil Madgearu). În aceleși loc sunteți așteptați sâmbătă, 25 septembrie 2010, la ora 10.45 la o dezbatere interesantă pe tema “Elite în transformare“. Ce șanse au în România elitele noi, posibil educate în Occident? Care sunt căile spre succes și care sunt eventualele piedici? La dezbatere participă experți renumiți din România și Germania:

– Dr. Liviu Voinea (analist economic, București)

– Prof. Dr. Dr. Klaus von Beyme (politolog, Heidelberg)

– Dr. Annette Julius (Directoarea Departamentului Nord, DAAD Bonn)

– Alexandru Solomon (regizor, București)

– Dr. Michael Edinger (politolog, Jena)

– Prof. Dr. Bogdan Murgescu (istoric, București).

La cele două evenimente este asigurată traducerea simultană. Cei care doresc să participe sunt rugaţi să confirme participarea la adresa de e-mail lasch@daad.ro sau telefonic la 0732-431 538. Pentru întrebări suplimentare apelați același număr.