ghilezan_marius.jpgUn editorial de Marius Ghilezan, publicat pe portalul Hydepark.ro.

Victor Ponta a afirmat, la scurt timp de la desemnare în funcţia de premier, că proiectul Roşia Montană trebuie să se facă în interesul României, cu respectarea legii. În condiţiile în care USL – prin programul de guvernare – a promis un milion de locuri de muncă, nici nu ar fi putut să se opună. Nu mai contează ce a spus când era în opoziţie.

A fost împotrivă pentru că puterea era “pentru.” Politica de guvernare se face cu resurse, viziune şi determinare. Orice cap limpede ştie că declaraţiile opoziţiei nu sunt sinonime intenţiilor, nicidecum acţiunilor care vin întotdeauna după o reacţiune sau mai multe.

Mai mult, premierul desemnat ştie că memoria colectivă este de scurtă durată. Cetăţenii vor să simtă rapid schimbarea în viaţa lor şi noul prim ministru nu-şi va permite să stopeze proiecte care aduc miliarde de dolari în economia românească. Orice semnal negativ ar tulbura apetitul investitorilor străini să vină în România. Că doar nu cu umbrăreşti şi căşuneni .- care sigur se vor preda noii orânduiri – se va reuşi atingerea cotei de un milion de locuri de muncă, o ţintă extrem de curajoasă.

Am mai spus. Gold Corporation poate urma precedentul Sterling Nu vreau să mă repet. În urma unui proces intentat statului român, canadienii pot cere despăgubiri până la valoarea zăcământului. Adică 20 de miliarde de dolari. Nu e în interesul lui Ponta să deschidă alte fronturi de luptă. În plus, chiar în programul anunţat de guvernare, conform afirmaţiilor, în cazul proiectului de la Roşia Montană se vor urmări trei coordonate: respect pentru mediu, interes şi beneficii naţionale.

„Am vorbit despre Roşia Montană. Roşia Montană vroia să fie un proiect al domnului Băsescu. Sigur, este şi al domnului Ungureanu, n-o fi ajuns degeaba prim ministru. Eu cred că este un proiect al României şi trebuie făcut doar în interesul României, şi nu în interesul unor oameni politici care vor să se îmbogăţească pe seama României şi, sigur, a partenerilor lor din afara ţării, ” a fost declaraţia lui Ponta. Nimic n-ar mai fi de adăugat.