henri paul.jpgAmbasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, i-a decorat marţi seară, într-o ceremonie, cu „Palmele Academice în grad de Cavaler” pe decanii facultăţilor de Drept din Bucureşti, Craiova şi Cluj – conf.dr. Flavius Baias, prof.univ.dr. Dan Claudiu Dănişor şi, respectiv, prof.univ.dr. Paul Dinu Vasilescu. „Dincolo de inspiraţia din dreptul francez care marchează dreptul român, aceeaşi comunitate de valori ne însufleţeşte şi aceeaşi prietenie sinceră şi profundă există între juriştii noştri. Iată şi scopul creării Asociaţiei franco-române a juriştilor, care permite ancorarea în realitate a acestei comunităţi de valori, prezentă atât la nivelul facultăţilor, cât şi la cel al specialiştilor în drept, al notarilor, avocaţilor sau executorilor judecătoreşti”, a declarat ambasadorul Henri Paul.

De asemenea, el a subliniat că juriştii români cunosc cel mai bine că, la 20 de ani după Revoluţie, România mai are încă progrese de făcut în privinţa sistemului judiciar. Diplomatul francez a menţionat şi că „actorii” din sistemul judiciar cunosc foarte bine şi faptul că, în ciuda eforturilor de netăgăduit, România nu este încă gata să intre în spaţiul Schengen, deşi astfel nu se pune problema apartenenţei sale certe în ansamblul Uniunii Europene.


Conf.dr. Flavius Baias este din 2008 decan al Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, a predat încă din 1996 limba franceză în cadrul Colegiului Juridic Franco-Român de Studii Europene, fiind şi preşedinte-fondator al Asociaţiei franco-române a juriştilor. Prof.univ.dr. Paul Dinu Vasilescu este din 2004 decan al Facultăţii de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, sprijinind cooperarea facultăţii sale cu mari universităţi franceze, printre care Clermont Ferrand şi Paris II Pantheon-Assas, unde este profesor invitat din 2005. Este colaborator al Agenţiei Universitare pentru Francofonie, membru din 2002 al Asociaţiei juridice Henri Capitant şi, din 2008, preşedinte al filialei acesteia din România.

Prof.univ.dr. Claudiu Dănişor, decan din 2008 al Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative a Universităţii din Craiova, a urmat studii de specializare la facultăţile de drept din Strasbourg şi Dijon, ulterior predând regulat în cadrul acestora, este membru al Centrului de cercetări politice al Universităţii din Bourgogne şi al Consiliului ştiinţific al ştiinţelor umaniste al aceleiaşi universităţi. AGERPRES