bumbu_gheorghe.jpgNoul decan ales al Facultatii de Medicina si Farmacie (FMF) Oradea, prof. univ. Gheorghe Bumbu a prezentat, in prima conferinta de presa in aceasta functie, o serie de probleme identificate in activitatea facultatii, printre care supraincarcarea schemei de personal, precum si solutiile propuse pentru rezolvarea lor.

“Cea mai importanta problema a planului de management este sa mentinem integritatea facultatii. Evident, este necesar sa sprijinim cadrele didactice, financiar si logistic, sa reconstruim relatia cu studentii romani si straini, o preocupare deosebita va fi acordata rezidentilor straini, care au nevoie de mai multa atentie, foarte importanta este exploatarea spatiilor si nu in ultimul rand, promovarea facultatii”, a declarat decanul Gheorghe Bumbu.

La o luna de la alegerea sa ca decan, timp in care s-a informat asupra starii facultatii prin sedinte cu intreg personalul si studentii, prof. Bumbu a identificat ca probleme: spatiile insuficiente de invatamant, dotarea necorespunzatoare, neimplicarea cadrelor didactice si a studentilor in procesul de invatamant, inexistenta unei activitati de cercetare aferenta unei institutii academice, supraincarcarea schemei de personal cu 150 de persoane, preparatori si asistenti, lipsa comunicarii cu studentii.

Avand ca prioritate a planului sau de management restabilirea normalitatii academice, decanul Bumbu intelege ca, intr-o institutie academica, cuvintele-cheie trebuie sa fie “performanta, competitie, competenta, colegialitate”. “Acestea sunt directivele mele majore, care ma vor ghida in mandatul meu. Pentru noi este foarte importanta facultatea, in intregime, si eficientizarea ei, din toate punctele de vedere”, a spus prof. Bumbu.

A fost constatat un numar prea mare de cadre universitare aflate la inceputul carierei, spre deosebire de cadrele universitare cu grade mari, care sunt insuficiente. Decanul propune fie sa se ridice pregatirea cadrelor didactice inferioare, fie sa se aduca cadre didactice superioare din alte centre universitare sau organizarea de concursuri.

Rectorul Universitatii Oradea, Cornel Antal, prezent la intalnirea cu presa, si-a exprimat intreaga sustinere pentru decanul Bumbu, apreciat pentru implicarea sa “din prima zi”. El si-a manifestat ingrijorarea pentru problemele care nu se pot rezolva usor, pentru ca deficientele s-au acumulat in timp, in 18-19 ani, “ca o instalatie care a fost construita putin gresit de la bun inceput si acum trebuie reparata”. “As dori foarte mult sa trecem cu bine peste hopul cu vizitarea ARACIS, din 26 februarie. Trebuie sa fim constienti ca a nu mai avea facultate de medicina in Oradea va insemna o pierdere pentru toti. Mi-as dori foarte mult sa o avem in continuare. Multumesc domnului decan ca v-a spus adevarul asa cum este, a spus lucrurilor pe nume si ca doreste sa lupte pentru facultate”, a precizat rectorul.

Tendinta de marginalizare a facultatilor de medicina considerate mici, cum ar fi Arad, Brasov, Sibiu sau Oradea, este apreciata ca incorecta de prof. Bumbu, care afirma ca Oradea si Bihorul au dreptul la un centru de invatamant medical. “Aceasta facultate s-a nascut greu, dar exista si va exista. Ea formeaza doctori, farmacisti, asistenti, de profesionalismul carora, noi, conducerea actuala a facultatii, suntem responsabili. Este vorba de sanatatea bihorenilor si nu numai, lucru ce ne obliga sa veghem asupra procesului de invatamant”, a conchis noul decan.

Structura FMF Oradea cuprinde specialitatile: Medicina generala, Medicina dentara, Farmacie, Balneo-fizio-kinetoterapie, Tehnica dentara, Radiologie, Imagistica si Asistenta medicala generala. Are 2.362 de studenti romani, 492 studenti straini si 491 de cadre didactice.