Bugetul invatamantului pentru municipiul Satu Mare are un deficit de circa 15 milioane de lei pe 2009, in urma calcularii acestuia dupa noile standarde cost/elev/an impuse de Guvern.
Potrivit unui comunicat al Primariei Satu Mare, conform HG 1618 din 23.12.2009, transferul catre bugetul local al sumelor necesare asigurarii fondului de salarii din invatamant se face pe fiecare unitate de invatamant in functie de numarul de elevi inmultit cu costul standard.

In municipiul Satu Mare suma totala a fondului de salar/total invatamant, cheltuit in anul 2009 a fost de 83 milioane lei ceea ce inseamna un cost mediu de 3.400 lei /elev /an fata de 2.870 lei /elev /an stabilit prin Hotararea de Guvern.

„Pentru toate structurile de invatamant din municipiul Satu Mare, nivelul de salarizare, normarea, numarul de angajati, sporurile aferente sunt stabilite de legislatie si de Ministerul Invatamantului. In aceste conditii, reducerea standard de cost /elev la nivelul preconizat creaza un deficit de aproximativ 15 milioane lei/an, suma echivalenta cu fondul de salarii/an al unui numar de circa 500 de angajati. Acest deficit nu va putea fi acoperit din restructurarile preconizate si nici din venituri proprii ale municipiului Satu Mare”, se precizeaza in comunicat. Administratia publica locala a municipiului Satu Mare considera necesara recalcularea acestor sume, reanalizarea modului si momentului implementarii acestui sistem. AGERPRES