camin2.jpgMulţi studenţi vor rămâne fără locuri în cămine şi în anul universitar 2010-2011 care va începe vineri, potrivit studiilor făcute de către organizaţiile studenţeşti. Astfel, un studiu realizat de Uniunii Naţionale a Studenţilor din România în 19 universităţii din 10 centre universitare deficitul de cazare în căminele studenţeşti din Bucureşti este de aproximativ 25.000-30.000 de locuri, în cele din Iaşi între 15.000-20.000 de locuri, iar în Timişoara de aproximativ 10.000 de locuri.

„Deşi universităţile din aceste oraşe pun la dispoziţia studenţilor campusuri cu un număr de doar 2-5 cămine, toate cererile de cazare ale studenţilor obţin aprobare. Din experienţele anilor trecuţi, în centrele menţionate mai sus oferta locurilor de cazare pentru studenţi a fost mai mare decât cererea”, a arătat liderul UNSR. În Craiova şi Bacău, deşi iniţial numărul studenţilor care şi-au făcut cerere de cazare depăşea capacitatea de cazare, la începutul anului universitar toţi studenţii care au solicitat, au primit loc în cămine. Poenaru a mai spus că departamentele sociale ale facultăţilor declară că mulţi studenţi care primesc loc în cămin renunţă la acesta din diferite motive.


„În funcţie de deciziile adoptate de senatul fiecărei universităţi, prioritate la obţinerea unui loc în cămin au studenţii din anii 2, 3 sau după caz, anul 4, care îşi pot păstra locul de la un an la altul, cu condiţia să aibă suficiente puncte credit pentru a promova anul universitar. Mai puţine şanse la cazarea în căminele universităţii au bobocii sau studenţii din primul an la master, care primesc loc de cazare în funcţie de media de admitere sau de situaţia socială”, a afirmat preşedintele UNSR.
În ceea ce priveşte deficitul de locuri în căminele Universităţii Politehnica din Bucureşti (UPB) acesta este mai mare decât în anii trecuţi, după cum susţine Poenaru, din cauză că mulţi studenţi care stăteau cu chirie nu îşi mai permit să plătească, dar situaţia poate fi rezolvată prin supracazări.


„În fiecare an, deficitul era în jur de 4.000 de locuri care prin supracazare se rezolva, dar anul acesta va fi cam de 5.000 din cauza faptului că mulţi studenţi afectaţi de criză nu îşi mai permit să plătească chiriile şi se întorc la cazarea din cămine. Căminele UPB au cele mai puţine probleme în ce priveşte cazarea dintre universităţile bucureştene”, a explicat Poenaru. El a spus că cele 27 de cămine ale UPB din Complexul Studenţesc Regie plus cele din 3 cămine din Complexul Leu oferă peste 13.700 de locuri în timp ce sunt aproape 20.000 de cereri de cazare.

„Puţin rămân pe afară, deşi supracazăm şi astfel stau mai mulţi studenţi în camere”, a susţinut liderul UNSR. Un alt studiu privind deficitul de locuri în cămine realizat de către Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România în 16 centre universitare arată că mulţi dintre studenţii universităţilor româneşti rămân fără cazare în cămine. Astfel, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară 80 % dintre studenţi sunt cazaţi în cămine, la Academia de Studii Economice din Bucureşti 70% dintre studenţii bugetari, la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava – 60%, la Universitatea de Vest din Timişoara – 49%. Deficitul de locuri în cămine a fost recunoscut şi de către rectorul Universităţii din Bucureşti Ioan Pânzaru care declara miercuri că aproximativ 9.000 de cereri de cazare în căminele Universităţii Bucureşti au fost depuse până în prezent pentru cele 5.354 de locuri. Acesta spunea însă că mulţi studenţi fac cereri pentru un loc de cazare în cămine, deşi nu sunt siguri că se vor caza. Rectorul a precizat că, deşi anual numărul de cereri este aproape dublu, unii studenţi renunţă din diverse motive şi sunt acoperite astfel majoritatea cererilor.


Ioan Pânzaru a mai spus că cei care vor fi prinşi că vând locurile în cămine vor fi eliminaţi. Totodată, reprezentantul Universităţii Bucureşti a explicat că studenţii care se cazează în cămin plătesc puţin. Astfel, subvenţia de la buget pentru cazare este de 100 de lei în căminele UB, iar costul cazărilor este între 180 şi 220 de lei. Potrivit rectorului, un număr de 360 de studenţi au depus cereri pentru cazare alternativă. Pânzaru sublinia că nu acceptă supracazarea în căminele UB şi că o idee benefică ar fi aceea a construirii de campusuri în afara oraşelor. AGERPRES