O delegaţie a copiilor care au participat la Forumul Naţional al Copiilor le-a înmânat miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii solicitări de îmbunătăţire a infrastructurii şcolare, decontarea integrală a transportului pentru elevi, suplimentarea numărului de consilieri şi medici şcolari şi introducerea în programă a orelor de educaţie pentru sănătate.

Potrivit unui comunicat al Salvaţi Copiii România, „copiii participanţi la cea de-a XVII-a ediţie a Forumului Naţional al Copiilor, un eveniment de tradiţie al Organizaţiei Salvaţi Copiii România, au prezentat autorităţilor o serie de recomandări pentru îmbunătăţirea sistemului de educaţie, prin asigurarea accesului egal la şcoală şi servicii medicale pentru toţi copiii, educaţie de calitate şi instituirea elevului ca partener egal de dialog”.

Cu acest prilej, ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a admis că una dintre principalele probleme ale şcolii este infrastructura deficitară şi a subliniat importanţa voluntariatului în procesul educaţional, indică sursa citată.

„Cea mai gravă problemă o reprezintă spaţiul pentru învăţământ. Există un program, potrivit căruia în următorii patru ani ar trebui să se rezolve aceste probleme. Din datele mele, sunt peste 2.000 de unităţi şcolare care nu au avizele necesare”, a spus ministrul Năstase, citat în comunicat.

Totodată, el a solicitat transmiterea unei note către toate inspectoratele şcolare judeţene, în vederea centralizării informaţiilor referitoare la situaţia decontării transportului, având în vedere faptul că una dintre problemele grave ale şcolii rămâne cea a accesului limitat pentru copiii din mediile sociale vulnerabile, mai arată comunicatul.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a menţionat importanţa unei dezvoltări cognitive şi emoţionale a copiilor, bazate pe respectarea orelor de odihnă, alimentaţie sănătoasă şi sport, se arată în comunicat.

„Medicina şcolară este prioritatea acestui Guvern”, a afirmat ministrul Florian Bodog, citat în comunicat. El a subliniat că se are în vedere înlocuirea programului „Cornul şi laptele” cu o masă caldă, pentru o nutriţie sănătoasă.

Copiii i-au recomandat ministrului Sănătăţii crearea de programe de educaţie parentală destinate informării corecte a părinţilor în ceea ce priveşte necesitatea educaţiei pentru sănătate, inclusiv sănătatea emoţională în rândul copiilor, înfiinţarea de linii telefonice gratuite de consiliere pentru copii şi tineri care se confruntă cu dificultăţi specifice vârstei.

Documentul care conţine recomandările copiilor a fost semnat de cei doi miniştri, ca o confirmare că propunerile făcute vor fi luate în considerare în procesul de îmbunătăţire a cadrului legislativ şi a politicilor publice pentru copii, menţionează sursa citată.

„Este un semn bun că miniştrii Educaţiei şi Sănătăţii au avut această deschidere, de a-i asculta pe copii şi de a lua în considerare recomandările acestora, pentru o educaţie de calitate. Salvaţi Copiii are în elevi şi în reţeaua de voluntari cei mai buni parteneri de dialog, iar primul pas spre îmbunătăţirea sistemului de educaţie chiar acesta este – să ne ascultăm copiii şi să înţelegem punctul lor de vedere”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România, mai menţionează comunicatul.

Delegaţii ale copiilor participanţi la Forumul Naţional al Copiilor au mai fost primite de reprezentanţi ai altor ministere şi ai comisiilor parlamentare de specialitate, printre temele abordate numărându-se accesul copiilor la educaţie de calitate şi servicii de sănătate.

Forumul Naţional al Copiilor a ajuns la ediţia a XVII-a. AGERPRES