taban_oana.jpgUn editorial de Dr. Oana TABAN, CEO si Fondator al Grupului de clinici DENT ESTET

Ultimele statistici referitoare la sanatatea copiilor din tara noastra arata ca incidenta aparitiei cariilor este in crestere. Concret, sanatatea dentara a copiilor poate fi afectata inca din primele luni de viata, din cauza modului de alimentare incorect si a unor deprinderi vicioase (cum ar fi obiceiul bebelusului de a-si suge degetul). Pe masura ce inainteaza in varsta, studiile arata ca unul din 2 adolescenti are nevoie de o interventie ortodontica pentru alinerea dintilor, respectiv de purtare a unui aparat dentar.

Iata de ce, incepand din luna aprilie a acestui an, Grupul de clinici DENT ESTET a lansat, in clinica sa dedicata in exclusivitate copiilor si adolescentilor – DENT ESTET 4 KIDS – programul educational “Sa crestem zambete sanatoase”.

Programul “Sa crestem zambete sanatoase” este dedicat prescolarilor si elevilor din clasele I – XII si are ca scop o mai buna educare si informare a copiilor si adolescentilor in legatura cu regulile de igiena dentara si principiile unei alimentatii sanatoase. Programul a fost demarat, pentru inceput, in gradinitele din Bucuresti si se va extinde la nivel de scoli si licee.

Putini parinti stiu ca dulciurile consumate in portii mici intre mese sunt de 10 ori mai periculoase decat consumarea aceleiasi cantitati, doar intr-o singura portie, in timpul mesei. Nu atat cantitatea mare de zahar consumata este periculoasa cat fragmentarea acesteia in portii repetate, consumate intre mese. De asemenea, preventia in afectiunea carioasa are un rol extrem de important. Un regim alimentar sanatos, echilibrat, asigura o crestere armonioasa a copilului si devoltarea unor dinti si gingii sanatoase.

Pe de alta parte, o nutritie dezechilibrata, bogata in zahar si carbohidrati si saraca in minerale si vitamine, poate duce la disfunctionalitati metabolice, obezitate, dezvoltare defectuoasa a aparatului dento-maxilar, afectiuni ale gingiei si carii.

In cadrul programului “Sa crestem zambete sanatoase”, copiii din gradinite beneficiaza in mod gratuit de asa-numita “Happy Visit”. Happy Visit este un concept preluat din clinicile occidentale si inseamna o “sedinta de acomodare”, in care copiilor le este prezentat ambientul de la clinica DENT ESTET 4 KIDS – special amenajat pentru ei, spatiile de joaca, jocurile si jucariile. Copiii invata astfel sa nu se mai teama de medicul dentist.

In cadrul Happy Visit, cei mici se pot juca cu scaunul stomatologic, deseneaza, invata tehnicile de periaj corect, joaca scenete menite sa ii ajute sa se acomodeze cu rolul de pacient, si, mai ales, beneficiaza de o consultatie dentara completa – realizata de Zana Maseluta.

Pentru ca ne dorim ca adolescentii sa creasca frumosi si puternici, pentru ca ne dorim sa aiba zambete sanatoase, vom extinde programul “Sa crestem zambate sanatoase”, foarte curand, si la nivelul liceelor. Vom pune la dispozitia elevilor informatii si consiliere pentru tratamente ortodontice, de albire si o prezentare in extenso a riscurilor unui regim alimentar neechilibrat si al unui stil de viata nesanatos.

Ne propunem ca procentul copiilor si adolescentilor implicati in programul „Sa crestem zambete sanatoase” sa fie unul extrem de ridicat, deoarece: “Copiii sunt importanti pentru dumneavoastra, copiii sunt importanti pentru noi”.