birchall_ana.jpgDeputatul PSD Ana Birchall susţine necesitatea introducerii ”elementelor de securitate cibernetică în programa de învăţământ” astfel încât elevii să înveţe cum să evite accesarea unor adrese de internet suspecte şi să nu divulge date personale, precum şi să îşi protejeze comunicarea online, de la mail la reţele sociale. „Este nevoie inclusiv de politici de educaţie pentru ca fiecare dintre noi să ştie şi să se poată proteja, cât mai de timpuriu, de pericolele unor posibile atacuri cibernetice”, afirmă Birchall.

Ea a adresat o întrebare ministrului Educaţiei, Adrian Curaj, în care învederează necesitatea informării timpurii a tuturor cetăţenilor cu privire la pericolele şi riscurile la care sunt expuşi în urma formelor hibride de război cibernetic, prin introducerea unei curricule dedicate domeniului securităţii cibernetice în învăţământul preuniversitar, cel puţin începând cu nivelul gimnazial.

”Strategia de securitate cibernetică a României a subliniat necesitatea implementării, la nivel naţional, a unor standarde minimale procedurale şi de securitate pentru infrastructurile cibernetice, care să fundamenteze eficienţa demersurilor de protejare faţă de atacurile cibernetice şi să limiteze riscurile producerii unor incidente cu un potenţial impact semnificativ. (…) Dezvoltarea culturii de securitate este un element esenţial ce poate genera beneficii pe termen lung în limitarea impactului negativ al agresiunilor din spaţiul cibernetic. Eforturile în acest sens s-ar putea concentra, de exemplu, asupra introducerii în programa şcolară a unei curricule de securitate cibernetică, începând cel puţin cu ciclul gimnazial (ideal ar fi cel primar), precum şi crearea de specializări aferente domeniului la nivelul învăţământului universitar. Este nevoie inclusiv de politici de educaţie pentru ca fiecare dintre noi să ştie şi să se poată proteja, cât mai de timpuriu, de pericolele unor posibile atacuri cibernetice”, a precizat deputatul PSD.

În acelaşi timp ea susţine că dezvoltarea de programe educaţionale, prin crearea de specializări în învăţământul universitar şi postuniversitar, precum şi prin introducerea în şcoli a pregătirii obligatorii cu privire la securitatea spaţiului cibernetic şi formarea profesională adecvată a persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu este un obiectiv important care va avea ca rezultat creşterea gradului de expertiză, atât la nivelul instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, cât şi la nivelul gestionărilor de Infrastructuri Cibernetice de Interes Naţional.

”Prin iniţierea demersurilor la nivelul universităţilor privind crearea de specializări în învăţământul superior aferente domeniului securităţii cibernetice nu va creşte doar gradul de expertiză a specialiştilor la nivel naţional, dar va ajuta şi la îndeplinirea obiectivului strategic al României de a deveni un hub regional în domeniu”, a spus Birchall. AGERPRES