chereches_florica.jpgDeputatul liberal Florica Cherecheş îi solicită ministrului Educaţie Adrian Curaj să pornească finanţarea de bază a şcolilor confesionale, în condiţiile în care există lege şi alocare bugetară în acest sens, dar fără norme de aplicare.

„Este o formă de discriminare să nu acorzi această finanţare de bază tuturor copiilor din România care urmează o formă de învăţământ acreditat. Există lege, există alocarea bugetară, dar nu au existat normele de aplicare. Din păcate, în perioada septembrie-decembrie, banii tot nu au fost încă trimişi către aceste unităţi de învăţământ. Sper ca din ianuarie problema să fie rezolvată de ministrul Curaj”, a declarat deputata Cherecheş, la un bilanţ al activităţii.

Potrivit acesteia, iniţiativa legislativă a liberalilor a fost aprobată, la sfârşitul primei sesiuni parlamentare din 2015, modificarea vizând finanţarea de bază pentru copiii din învăţământul particular şi confesional acreditat. Cu toate că legea a intrat în vigoare din iulie şi s-a făcut şi rectificarea de buget necesară, Ministerul Educaţiei nu a elaborat normele de aplicare şi nu a emis hotărârea de guvern în urma căreia şcolile private şi confesionale acreditate ar fi urmat să încaseze aceste sume de la începutul anului şcolar 2015-2016, a argumentat Cherecheş.

În ce priveşte învăţământul profesional, Florica Cherecheş a amintit că a făcut nenumărate demersuri pentru a corecta neajunsurile ordonanţei 94, emisă de fostul ministru Sorin Cîmpeanu, pe care o consideră „o gravă lovitură adusă învăţământului profesional, cu o mulţime de aberaţii”.

„Sper ca această ordonanţă să fie corectată rapid, pentru că încă îşi produce efectele. Legea de aprobare a ordonanţei 94 a fost votată urgent în Cameră, în februarie a.c., camera adoptând toate amendamentele aduse pentru a o corecta, dar din februarie stă la doamna Andronescu, preşedintele Comisiei de Învăţământ din Senat. Din păcate, guvernarea PSD nu a făcut mare lucru pentru a dezvolta învăţământul profesional, astfel încât să se echilibreze cererea de pe piaţa muncii şi oferta educaţională. Ministrul Curaj a susţinut şi el, în ziua preluării mandatului său, ideea învăţământului profesional pentru cei care nu îşi iau bacalaureatul. Adică să le dăm o alternativă, nu aceea de a primi ajutor de şomaj şi de a încuraja nemunca, ci statul să le plătească un curs de calificare, să se poată angaja şi apoi să îşi continue studiile”, a afirmat Cherecheş.

Ea a adăugat că o preocupare importantă a sa în noul an va fi un proiect ce vine să acopere o nevoie stringentă, acută pentru elevii din ciclul gimnazial, anume orientarea şcolară şi profesională. „Este foarte important să-i ajutăm pe copiii noştri să se cunoască mai bine şi să-i orientăm către domeniul unde pot da randament maxim”, a mai spus deputatul PNL Bihor. AGERPRES