Deputatul PSD Florin Buciu a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că o parte a mediului academic din Târgu Mureş doreşte o unificare a celor trei universităţi de stat, Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF), Universitatea ‘Petru Maior’ (UPM) şi Universitatea de Artă (UA), pentru a putea accesa fonduri europene.

„Vreau să vă spun despre proiectul şi dorinţa zonei academice târgumureşene, cel puţin o parte a acesteia, de constituire a unei universităţi puternice în Târgu Mureş, rezultată prin unirea UMF, cu UPM şi UAT. Ca şi procedură, având în vedere autonomia universitară, cele 3 universităţi trebuie să fie de acord cu acest proiect astfel încât, la final, să avem Universitatea Târgu Mureş. Această universitate poate beneficia de o mulţime de oportunităţi legate de finanţarea pentru programul european 2014-2020, atât din perspectiva cercetării, dar şi din perspectiva utilizării rezultatelor cercetării la nivelul IMM-urilor”, a susţinut deputatul Florin Buicu.

Acesta a spus că o colaborare între UMF şi UPM Târgu Mureş ar putea fi concretizată pe colaborarea pe dezvoltarea unor produse specifice domeniului medical, începând de la mobilier medical, dispozitive medicale etc, în condiţiile în care mediul academic din UPM poate furniza soluţii pentru această zonă a serviciilor medicale. Deputatul susţine că a existat o discuţie oficială în privinţa unificării mediului academic mureşean şi că proiectul ar putea fi realizat în maximum 2 ani. AGERPRES