microbuz scolar.jpgDeputatul social-democrat Lucian Şova apreciază că deplasarea elevilor cu microbuze şcolare este „cel mai riscant tip de transport din România”, considerând că acest fapt s-ar datora „unei neglijenţe condamnabile a Ministerului Transporturilor” în a evalua situaţia şoferilor care conduc asemenea mijloace de transport.
„Toate eforturile Guvernului de a asigura elevilor din mediul rural mijloace de transport, important factor ce asigură copiilor din zonele rurale accesul la şcoală, sunt umbrite de incapacitatea factorilor decizionali din Ministerul Transporturilor de a centraliza şi evalua situaţia şoferilor care sunt puşi să conducă aceste mijloace de transport”, a declarat deputatul social-democrat.
În sprijinul afirmaţiilor sale, Lucian Şova a menţionat o serie de accidente ce au avut loc pe parcursul ultimilor cinci ani în care anchetele au stabilit drept vinovaţi şoferii de microbuze şcolare. „Fie că vorbim de accidentul rutier din comuna ieşeană Horpaz, produs pe 22 noiembrie 2012, în care a murit o persoană şi alte şapte au fost rănite, fie că vorbim de patru elevi grav răniţi în judeţul Galaţi în anul 2010, fie că vorbim de scene de coşmar şi de trei copii grav răniţi în Dâmboviţa în 2011, fie că discutăm despre accidentul produs în comuna Schela în care au fost rănite patru eleve şi un cadru didactic în 2009, ori de cei nouă copii răniţi grav în Caraş Severin sau că amintim de şoferul ce conducea băut microbuzul şcolar din comuna Căldăruşani, Buzău, în 2013, toate aceste evenimente nefericite au o singură constantă: vinovăţia şoferilor de microbuze şcolare”, a susţinut Lucian Şova.
El crede că „nu există scuză şi nici circumstanţe atenuante pentru pasivitate în tratarea acestor cazuri”, o asemenea atitudine reliefând, în opinia sa, „dezinteres şi lipsa de viziune” faţă de soarta copiilor care „îşi lasă viaţa în mâinile acestor şoferi de microbuze”. „Consider, având în vedere accidentele tragice, dar şi faptul că transport elevilor nu reprezintă doar o simplă activitate rutieră, aceasta implicând viitorul mai multor copii, că un simplu permis de conducere nu reprezintă unica condiţie, esenţială, pentru a fi calificat să fii şoferul unui microbuz şcolar”, a afirmat Lucian Şova.
Deputatul PSD consideră că „o intensificare a controalelor efectuate de Poliţia Rutieră trebuie dublată de acţiuni ale specialiştilor din Ministerul Transporturilor”. „Este obligatoriu să nu avem o atitudine pasivă fiind, în continuare, martorii unor evenimente tragice care ar fi putut fi prevenite dacă şi responsabilii din Ministerul Transporturilor ar fi intervenit în momentele oportune. Ei au obligaţia de a o face cu responsabilitate pentru a preveni asemenea accidente”, a spus Lucian Şova. AGERPRES