Deputatul Maricela Cobuz semnează o declarație politică în care atrage atenția că obezitatea a devenit una din problemele majore de sănătate publică ale secolului XXI și că, în prezent, conform Organizației Mondiale a Sănătății, obezitatea a depășit ca prevalență subnutriția. Potrivit deputatului PSD, intervențiile de prevenție la nivel populațional presupun coordonarea de acțiuni în domeniul medical, socio-economic și politic, iar aceste acțiuni constau în primul rând în promovarea sănătății.

În prezent, prevalența obezității s-a triplat în mai multe țări din Europa. Tendința de creștere a prevalenței obezității este evidentă la copii și adolescenți, rata anuală fiind de 10 ori mai mare decât în anii 1970. Acest aspect contribuie semnificativ la epidemia de obezitate în rândul adulților. Țara noastră se situează pe locul 2 în rândul statelor membre ale Uniunii Europene la capitolul obezitate infantilă. Conform statisticilor, la copiii între 3 luni și 16 ani, s-au identificat 14,7% copii obezi, frecvența obezității fiind ușor crescută la fetele de vârstă școlară. În situația în care trendul se menține, copiii obezi și supraponderali îi vor depăși ca număr pe cei subnutriți moderat sau sever până în anul 2022, conform datelor furnizate de către OMS„, subliniază Maricela Cobuz.

În acest sens, deputatul PSD a inițiat un proiect legislativ privind introducerea opțională a orelor de nutriție în ciclul preșcolar, primar și gimnazial, proiect care a fost susținut de 103 deputați și senatori și care în prezent se află în dezbatere publică și în atenția specialiștilor.

„Având în vedere această creștere alarmantă a cazurilor de obezitate în rândul copiilor, am adresat Ministrului Sănătății, domnului Florian Bodog, o interpelare cu privire la măsurile care trebuie luate pentru prevenirea și combaterea obezității”, spune Maricela Cobuz.