Deputatul PPDD de Brăila Marioara Nistor i-a cerut public, joi, ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, să salveze Liceul Agricol din Brăila, primul liceu din România executat silit, din cauza unei datorii de 7,6 milioane lei în contul unor lucrări de reabilitare, pentru recuperarea căreia bunurile unităţii de învăţământ ar putea fi scoase la licitaţie.
„Liceul Agricol din Brăila este în prezent într-o situaţie extrem de dificilă, fiind primul liceu din România executat silit, pe fondul unor datorii de 7,6 milioane lei. Unitatea de învăţământ menţionată, una cu tradiţie în regiune, are de rambursat suma respectivă pentru lucrările de reabilitare efectuate în ultima perioadă. În fapt, s-au făcut lucrări de reabilitare a internatului, cantinei şi a sălii de sport, rămase neplătite, condiţii în care Liceul Agricol ar putea fi nevoit acum să îşi scoată la licitaţie bunurile, în scopul recuperării sumei datorate. Unitatea de învăţământ a primit deja o notificare în vederea executării silite, urmând să fie vândute băncile, calculatoarele, birourile şi chiar tractoarele, utilajele şi serele, având în vedere profilul agricol al unităţii”, susţine Marioara Nistor.
Liceul a fost introdus în 2008 în programul de modernizare a campusurilor şcolare, susţinut financiar de Guvernul României prin Ministerul Educaţiei, realizându-se o serie de lucrări de reabilitare a internatului, a cantinei şi a sălii de sport, care nu au fost acoperite din punct de vedere financiar.
În legătură cu situaţia de la Liceul Agricol, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a declarat că ar trebui făcută o cerere de suspendare a executării silite şi să se rejudece cazul, pentru că în proces ar trebui chemat în garanţie Ministerul Educaţiei, având în vedere că acesta a fost iniţiator al proiectului. „Având în vedere faptul că Ministerul Educaţiei a fost iniţiator şi susţinător financiar al programului de modernizare a campusurilor şcolare, în care a fost inclus şi Liceul Agricol Brăila în anul 2008, se pare că o soluţie la îndemână pentru rezolvarea problemei ar fi ca instituţia pe care o conduceţi să solicite instanţei de judecată rejudecarea. Mai mult, terenurile agricole din patrimoniul liceului nu se pot executa silit fiind în proprietatea statului, şi nici clădirile, care aparţin Primăriei Brăila. Situaţia este cu atât mai problematică cu cât, din primele verificări, se pare că o serie de lucrări pentru care Liceul Agricol riscă să fie scos efectiv la mezat nu au fost încă finalizate”, a mai declarat Marioara Nistor.
Primarul de Brăila, Aurel Simionescu, a declarat că trebuie făcută o expertiză, pentru a se vedea stadiul lucrărilor executate, multe dintre acestea fiind neterminate. „Problema rămâne la Liceul Agricol cu hotărârea de instanţă pe care o au în legătură cu lucrările care s-au făcut la campusul respectiv şi care nu s-au plătit. Trebuie să vedem stadiul lucrărilor neterminate şi gradul în care s-au degradat, pentru că ce s-a întâmplat acolo nu e firesc. Niciun obiectiv propus pentru acest proiect nu este terminat”, a declarat primarul Aurel Simionescu. AGERPRES