Deputatul Ovidiu Gant vrea finantarea corespunzatoare a claselor cu predare in limba germana

gant ovidiu.jpgDeputatul Forumului Democrat al Germanilor din Romania , Ovidiu Gant a afirmat, vineri, ca presedintele Traian Basescu a promis ca nu vor disparea scolile cu predare in limba germana, multe dintre ele, mai ales cele din Ardeal si Banat, fiind puse in pericol ca urmare a HG 1618 din 2009, care prevede rentabilizarea invatamantului, chiar daca aceasta va insemna desfiintarea de scoli.

“Am avut o discutie cu domnul presedinte Basescu, care m-a asigurat ca scolile germane isi vor primi finantarea si nu vor fi puse in pericol. Aceleasi lucruri le-am auzit si de la secretarii de stat din ministerul Educatiei”, a spus deputatul Ovidiu Gant.

Acesta a avertizat ca cel mai mult vor avea de suferit copiii romani, majoritari in clasele cu predare in limba germana, unde mai exista tot mai putini elevi etnici germani.


“Vor sa desfiinteze sectii de limba germana materna, viabile. Hotararea de guvern in forma actuala este inaplicabila mai ales in judetele din Ardeal si Banat, unde exista invatamant in limbile minoritatilor nationale. Nu este vorba numai de germani, ci si de maghiari, sarbi, bulgari, slovaci si ucrainieni”, a explicat Ovidiu Gant. Deputatul FDGR propune guvernului modificarea hotararii date in decembrie 2009 si finantarea corespunzatoare a claselor unde se invata in limba germana materna, chiar daca exista situatii cu clase de numai zece elevi.


“Guvernul poate sa faca o modificare, sa mareasca coeficientii de finantare pentru invatamantul in limbile minoritatilor nationale. Sistemul de invatamant in limba germana, materna este o comoara pe care il are Romania si nu o au multi in Europa. Acest sistem de invatamant este unic in Europa”, a spus Gant.


Daca se va pune in aplicare hotararea de guvern, se vor desfiinta clase cu elevi care invata in limba germana din mai multe judete, printre care Sibiu, Satu-Mare, Timis, Arad. Ovidiu Gant atrage atentia ca Romania este singura tara europeana, unde exista facilitatea de invatare a tuturor materiilor in limba germana. Sistemul de invatamant romanesc in limba germana materna contribuie la atragerea de investitori germani, care vin la noi, pentru forta de munca calificata, dar si vorbitoare de germana. Germania a trimis anul trecut in Romania, 40 de profesori germani, care au predat timp de un an de zile, in scolile romanesti, fiind platiti de statul german. Spre deosebire de deputatul Gant, presedintele FDGR, primarul Klaus Iohannis, fost profesor de fizica la liceul german din Sibiu, este mai optimist si spera ca invatamantul in limba germana materna sa nu dispara.


“Cred ca invatamantul in limba germana, mai ales in judetul Sibiu, are un viitor foarte bun. (…) si este foarte mult dorit de familii de romani, fiindca etnicii germani sunt foarte putini. Scoala de limba germana materna este valoroasa prin dascalii ei si prin sansa suplimentara pe care o da elevilor, oferindu-le inca o limba de circulatie internationala, ceruta in Europa si de investitorii germani care vin la noi”, a spus vineri, Klaus Iohannis. AGERPRES