peto_csilla.jpgDeputatul UDMR de Bihor Peto Csilla atrage atentia asupra programului preuniversitar “Scoala de dupa scoala”, caruia, desi este considerat o prioritate in programul de guvernare 2009-2012, nu i s-a alocat nicio suma in bugetul Ministerului Educatiei.

„Enuntarea generalizarii acestui program, dar nealocarea nici macar a unui leu pentru sustinerea proiectului este o greseala. De ce incercam sa ne pacalim? De ce promitem viitoarei generatii lucruri pe care apoi nu vrem sa le sustinem din punct de vedere financiar? De ce guvernul Boc intoarce spatele unuia dintre cele mai bune proiecte pentru elevii din invatamantul primar?” – spune deputatul.

„Scoala de dupa scoala” inseamna, deocamdata pentru ciclul primar, patru ore dupa orele de curs, timp in care copiii raman la scoala, sunt supravegheati de un cadru didactic, mananca, se odihnesc, se joaca, participa la programe distractive, dar isi si pregatesc lectiile pentru ziua urmatoare. Odata ajunsi acasa, nu mai au niciun fel de grija pentru temele de a doua zi.

Programul prezinta avantaje si pentru parintii ocupati sau plecati sa munceasca in strainatate. Sistemul se practica in putine scoli din tara si pe cheltuiala parintilor, care nu isi permit cu totii sa participe financiar la plata invatatorului care ar lucra in plus. Dar nici pentru invatator „after school” nu este o „afacere”. Ei sunt nevoiti sa obtina o autorizatie pentru a presta aceste servicii, se platesc chiria pentru sala de clasa, apa, curentul, intretinerea, astfel incat la final se aleg doar cu… pasiunea, dupa cum arata Peto Csilla. In opinia acesteia, generalizarea programului „scoala de dupa scoala” la clasele I-VIII ar trebui sa fie intr-adevar o prioritate a Guvernului, pentru care sa se gaseasca banii necesari, fiind vorba de viitorul copiilor. S-ar crea astfel si noi locuri de munca pentru tinerii absolventi.