andea_petru.jpgDeputatul social-democrat Petru Andea, membru în Comisia de Învăţământ a Camerei Deputaţilor, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, la Timişoara, că toţi elevii vor intra la ora de religie, de luni, chiar dacă nu au completat o cerere în acest sens.

„Deocamdată, legea nu este trecută prin Parlament şi în consecinţă, începând de luni, posibilitatea ca elevii să se retragă de la ora de religie devine o teză anulată. Ca urmare, până la finele acestui an şcolar, ora de religie se continuă în formula în care a început anul şcolar”, a afirmat Petru Andrea.

Potrivit parlamentarului, există un articol în Legea Educaţiei care spune că orice modificare a legii în timpul anului şcolar se aplică doar din anul şcolar următor şi, ca urmare, orice încercări ale celor spun că acei elevii care nu au depus cerere, de luni, nu vor mai intra la ora de religie, nu au fundament.

El a reiterat faptul că a fost depusă o sesizare la Curtea Constituţională a României privind articolele legii educaţiei privind ora de religie. „Este o anumită confuzie în ceea ce priveşte interpretarea deciziei CCR. Această teză spune că la cererea scrisă (…) elevul se poate retrage de la ora de religie. Religia fiind, însă, parte a trunchiului comun de materii, se subînţelege că este obligatorie, dar legiuitorul a lăsat libertatea ca aceia care nu doresc că meargă la ora de religie să se poată retrage. Dat fiind faptul că această teză a fost considerată neconstituţională, ea a fost suspendată 45 de zile, până luni, 9 martie, după care este anulată”, a detaliat social-democratul.

Petru Andea îi îndeamnă pe toţi profesorii de religie să stea liniştiţi pentru că nu se pune problema ca în acest an şcolar să li se desfiinţeze catedrele. „Ceea ce face Ministerul Educaţiei este puţin ‘avant la lettre’ şi au cerut tuturor elevilor/părinţilor să se înscrie pentru ora de religie. Această înscriere este valabilă de la toamnă, întrucât pentru a norma clasele pentru anul următor ar trebui alte înscrieri, dacă acestea de acum sunt considerate doar pentru acest an”, a detaliat Petru Andrea. AGERPRES