basescu_2008.jpgTransferul responsabilitatii in invatamantul preuniversitar de la minister spre administratiile locale nu va duce la o reducere a procentului de 7% din PIB alocat pentru domeniul educatiei, a afirmat presedintele Traian Basescu sambata la Timisoara, in cadrul unei intalniri cu administratia locala si judeteana.

Seful statului a discutat cu autoritatile timisene despre noua lege a invatamantului, dorind sa scoata in evidenta avantajele noii legi. El a explicat ca se modifica structura de autoritate si, daca universitatile isi sporesc autonomia fata de minister, la randul ei scoala devine o institutie ce se aseaza in centrul comunitatii locale, prin chiar consiliul de administratie al scolii care va fi format o treime din dascali, o treime reprezentanti ai parintilor elevilor si o treime din reprezentanti ai administratiei locale.

Astfel se urmareste cel mai important obiectiv, si anume cel de descentralizare in domeniul invatamantului, dar seful statului a subliniat ca acest lucru se face cu un transfer urias de responsabilitate manageriala locala. Traian Basescu a precizat ca, din perspectiva noii legi, profesorul intra in contract cu scoala pe termen nedeterminat, in functie de viziunea Consiliului de administratie al scolii.


De asemenea, presedintele a atras atentia ca se urmareste limitarea timpului in care un elev sta in scoala la maximum 30 de ore pe saptamana, interval in care isi va face si temele sub supravegherea profesorilor. Traian Basescu a mai afirmat ca in loc de 13 materii cat se predau in prezent intr-un an scolar, noua lege prevede reducerea la 6-7, urmarindu-se inlocuirea actualului sistem bazat pe memorare prin dobandirea de competente practice. Seful statului a avertizat ca ratarea acestui transfer al responsabilitatii de la Ministerul Educatiei spre autoritatea alocala si scoala poate insemna ratarea unui intreg proces de descentralizare.

Un element fundamental al administratiei locale il va reprezenta depolitizarea scolii, respectiv managerii de scoli sa nu mai fie membri de partid si sa dispara sistemul clientelar. Seful statului a spus ca dascalii nu isi pierd titularizarea cand li se incheie contractul si ca inspectoratul scolar ii poate propune profesorului alt post oriunde in tara, dar la ocuparea noului post profesorii vor da examen. La randul sau, primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, a spus ca autoritatile locale nu au bani suficienti pentru a-si asuma si aceasta responsabilitate de preluare a scolilor in viziunea noii legi a educatiei. Edilul a cerut ca pe langa cei 7% din PIB alocati prin bugetul de stat sa se identifice si alte posibilitati de sprijinire a comunitatilor locale pentru scoli, cum ar fi alocarea unui cuantum mai mare din sumele defalcate din impozitul pe venituri. AGERPRES