Marți, 15 decembrie 2020, va avea loc prima ediție a TEDxUniversityOfBucharest, un eveniment public care își propune să ofere o platformă de discuții despre înțelegerea și promovarea diversității umane, despre dialog și comunitate și despre relațiile interumane în vreme de pandemie.

Evenimentul va debuta la ora 18:00 și va fi disponibil tuturor celor interesați sub formă de Live Stream atât pe pagina evenimentului, cât și pe conturile de Facebook și YouTube ale Universității din București.

Conceptul tematic al primei ediții TEDxUniversityofBucharest, Mind the Gap. Creating (Comm)Unity, accentuează diferențele dintre modul în care ne imaginăm o lume ideală, dreaptă, și drumul pe care îl avem de parcurs de la capacitate decizională la acțiune, în vederea atingerii acestui ideal.

O cultură incluzivă a diversității, pentru care comunitatea este epicentrul existenței noastre sociale, respectă indivizii în baza umanității lor împărtășite și propune o examinare critică a metodelor antrenate să identifice, mai întâi de toate, diferențele care există între oameni, între concepțiile lor despre ce înseamnă o viață bună, între aptitudinile și modurile fiecăruia de a fi.

Misiunea acestei prime ediții TEDxUniversityofBucharest este să exploreze aceste schimbări profunde, dar și modurile în care putem să rămânem alături de ceilalți în perioadele cele mai dificile. Cercetători, cadre universitare, activiști civici, jurnaliști și studenți din cadrul Universității din București vor oferi, în cadrul talk-urilor pe care le vor susține, perspective diferite asupra ideii de comunitate care, încă de la debutul pandemiei de COVID-19, a suferit schimbări majore:

● Marian-Gabriel Hâncean, cercetător și cadru didactic universitar la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, discută despre Puterea rețelelor sociale în răspândirea COVID-19;

● Marian Rădună, creatorul inițiativei voluntare „Cumpărături la ușa ta” și vice-președinte Geeks for Democracy, discută despre ce înseamnă să fii Cetățean în fiecare zi;

● Diana Vasile, președintele Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei, psihoterapeut, psiholog clinician și cadru didactic universitar, vorbește despre Puterea lui ”Nu Pot”;

● Mircea Dumitru, profesor și cercetător în filosofie, director executiv al Comisiei Fulbright România-SUA, Președinte al Institutului Internațional de Filosofie, discută Despre dizabilitate și dreptate;

● Anamaria Nicola, jurnalistă, cercetătoare și cadru didactic universitar în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, propune un talk despre Despre boală, empatie și infodemie;

● Alex Cucu, informatician, specialist în Tech Accessibility și Tech Lead pentru organizația Amais, ne spune Cum creăm punți în construirea unei societăți incluzive;

● Cătălina Olteanu, activistă de etnie romă, membră în Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, discută despre Cum m-am bătut cu statistica și am ieșit învingătoare;

● Robert Stredie, Președintele Ligii Studenților Români din Străinătate și absolvent al Universității din Manchester, propune un talk cu titlul Generația mea construiește.

„Ne-am propus ca, prin această primă ediție a TEDx, să deschidem o platformă de discuții despre câteva dintre cele mai relevante teme pentru România de astăzi, și anume înțelegerea și acceptarea diversității, întărirea solidarității umane în vremuri, iată, foarte dificile, precum și nevoia unui efort colectiv pentru o societate mai dreaptă. E important să ne dăm seama că, deși foarte multe lucruri s-au schimbat din martie până acum, multe dintre experiențele mediate de tehnologie, de un ecran de computer nu sunt simple simulacre, ci experiențe care au o forță genuină, care ne pot insipira, emoționa, ne pot îndemna să fim proactivi atunci când ceilalți au nevoie de noi. De dorim ca TEDxUniversityofBucharest să reușească să facă toate aceste lucruri și să deschidă, astfel, noi căi de dialog pentru binele comun”, spune Mirabela Amarandei, curatorul evenimentului, Director de Orientare Strategică și Politici Publice în cadrul UniBuc și gazda acestei ediții.

De altfel, evenimentele organizate sub licență TEDx au rolul de a promova, într-o manieră accesibilă și inedită, ideile care au un potențial rol transformativ în viața unei comunități locale, care pot inspira audiența și care invită la reflecție pe marginea unor subiecte de actualitate. TEDxUniversityofBucharest reunește opt vorbitori cu povești de viață remarcabile, cercetători și activiști, profesioniști în domeniile în care acestea și aceștia activează.

Mai multe detalii despre prima ediție TEDxUniversityofBucharest pot fi accesate atât pe paginile de Facebook și Instagram ale evenimentului, cât și pe conturile de social media ale Universității din București: Facebook, YouTube și Instagram.

Despre TEDx, x= eveniment organizat independent

În spiritul ideilor care merită să fie cunoscute, TEDx este un program dedicat evenimentelor locale, organizate independent, care aduc laolaltă oameni pentru a împărtăși experiența de tip TED. În cadrul unui eveniment TEDx sunt combinate talk-uri TED și discursuri live cu scopul de a iniția discuții profunde și de a conecta participanții prin puterea ideilor. Aceste evenimente locale, organizate independent, cad sub incidența brandului TEDx, unde x=eveniment TED organizat independent. Conferința TED oferă o orientare generală pentru programul TEDx, însă evenimentele individuale TEDx sunt auto-organizate în baza unui set de reguli și prevederi.

Despre TED

TED este o organizație non-profit dedicată ideilor care merită răspândite, de regulă prin intermediul unor discursuri scurte (de 18 minute sau mai puțin) și de impact livrate de lideri ai lumii de azi. Multe dintre aceste discursuri sunt susținute în cadrul conferinței anuale TED care este organizată în Vancouver, British Columbia. Acestea sunt disponibile pe TED.com. Printre vorbitorii TED se numără Bill Gates, Jane Goodall, Elizabeth Gilbert, Sir Richard Branson, Nandal Nilekani, Philippe Starck, Ngozi Okonjo-Iweala, Sal Khan și Daniel Kahneman.

Între inițiativele TED se numără TED.com, locul în care sunt postate noi discursuri TED zilnic; Programul de Traducere TED, care furnizează subtitrări și transcrieri interactive pentru materialele TED; inițiativa educațională TED-Ed; premiul anual în valoare de milioane de dolari TED Prize; TEDx, platforma care oferă licențe pentru mii de persoane și grupuri care organizează evenimente locale, independente, în toată lumea; programele TED Fellows, menite să selecteze inovatori din toată lumea și să le amplifice impactul proiectelor remarcabile ale acestora.

Pentru mai multe detalii:

Mirabela Amarandei, Purtător de cuvânt al Universității din București

Telefon: 0745 168 383, e-mail: mirabela.amarandei@unibuc.ro