Casa Corpului Didactic din Caraş-Severin a organizat, în parteneriat cu Asociaţia Kreativ Research Reşiţa, o dezbatere cu tema „Nevoia şcolii româneşti de alfabetizare media”, în cadrul Săptămânii europene a alfabetizării media, organizată de Comisia Europeană în perioada 18-22 martie 2019.

„Noi am răspuns invitaţiei la această dezbatere, pentru că este o dezbatere cu dascăli, referitoare la nevoia de alfabetizare în educaţie media a cadrelor didactice. Ultimele studii realizate la nivel naţional în România, realizate de către Organizaţia Salvaţi Copiii şi colegii de colegii mei dintr-un proiect intitulat EU Kids Online, care se desfăşoară în România pentru a treia rundă deja, au reuşit să valideze ştiinţific o serie de lucruri pe care le ştiam, referitoare la faptul că cei mai mulţi dintre copiii noştri îşi petrec timpul online peste şase ore în fiecare zi, că cele mai multe informaţii şi le iau din internet, că au învăţat să îşi culeagă aceste informaţii şi să le utilizeze în scopuri educative, dar ceea ce nu avem şi ceea ce consider eu că ar trebui să depăşim este această sincopă, acea competenţă media – teacher şi competenţă comunicaţională online a cadrului didactic. Ori dacă dascălii noştri reuşesc să-şi exerseze şi să conştientizeze această nevoie a competenţei media, cred că acest clivaj generaţional va fi depăşit, iar şcoala va fi nu doar un mediu propice învăţării, dar mai ales al descoperirilor şi al creării mesajului mediatic, aşa cum ar trebui el să fie”, a declarat preşedinta Asociaţiei Kreativ Research Reşiţa, Ileana Rotaru.

Săptămâna în curs este una în care în toată Europa se celebrează prin exerciţii, prin formări, prin ateliere, această necesitate, ţinând cont de nativii digitali, de mediul online şi de transformările care au loc în fiecare zi. De altfel, de această alfabetizare media au nevoie nu doar tinerii, ci şi adulţii şi chiar persoanele de vârsta a treia, mai ales că judeţul Caraş-Severin se confruntă cu un fenomen, al depopulării. Ori, mediul online poate să devină un mijloc propice pentru cei în vârstă de a ţine legătura cu cei plecaţi de acasă, au menţionat participanţii la dezbatere.

„Ne bucurăm că destul de mulţi colegi din judeţ, cadre didactice, dar şi din alte domenii, au răspuns invitaţiei noastre. Se ştie că e un domeniu de interes, de actualitate. Preocuparea noastră, ca instituţie, nu este singulară, prin această activitate, pentru că în perioada următoare vom derula un program de formare, intitulat – Folosirea sigură, utilă şi creativă a Internetului. Sunt 50 de colegi, cadre didactice, care s-au înscris din şcolile din Caraş-Severin. Formatorii au fost formaţi la Bucureşti, în cadrul unui proiect al Organizaţiei Salvaţi Copiii România, intitulat Ora de Net. Ca finalitate, vor fi activităţi concrete, în care colegii care vor parcurge cursul le vor derula cu elevii la clasă”, a afirmat directorul Casei Corpului Didactic Caraş-Severin, prof. Nicoleta Marcu. AGERPRES