Postul de televiziune NCN TV Cluj a gazduit saptamana trecuta, in cadrul emisiunii „Cluj zi de zi”, realizata de Ciprian Aron, o dezbatere despre patrimoniul cultural de la Rosia Montana, la care au fost invitati Alexandru Diaconescu, profesor la Facultatea de Istorie si Arheologie din Cluj, Catalin Hosu, purtator de cuvant RMGC si Octavian Hoandra, jurnalist.

In cadrul talk-show-ului, prof. Alexandru Diaconescu a deplans paroxismul la care a ajuns conflictul legat de Rosia Montana, condamnand radicalismul recentelor actiuni ale opozantilor proiectului minier indreptate impotriva membrilor Comisiei Nationale de Arheologie. Diaconescu a precizat ca, desi la inceputul anilor 2000 s-a aflat printre semnatarii unui protest al arheologilor impotriva proiectului RMGC, rezultatele exceptionale ale celor doar 6 ani de sapatura in cadrul Programului National de Cercetare „Alburnus Maior”, care depasesc cu mult tot ce s-a facut pana acum in Romania, i-au disipat temerile initiale.

„Pentru Transilvania, Rosia Montana este situl care beneficiaza de cea mai buna cunoastere si aceasta, datorita proiectului minier”, a spus invitatul. Referitor la posibila listare UNESCO a comunei, acesta a fost de parere ca statul roman nu poate sustine financiar prezervarea patrimoniului conform normativelor UNESCO si ca vestigiile de la Rosia Montana nu justifica o astfel de clasare, alte monumente din Romania, mult mai impresionante, meritand sa intre pe lista UNESCO.

La randul sau, Catalin Hosu a reliefat amploarea dimensiunii de patrimoniu a proiectului minier: peste 300 de cladiri din centrul istoric al comunei (zona protejata) urmeaza a fi restaurate si renovate, mai multe monumente romane vor fi conservate in situ si puse in valoare, 6 volume au fost deja publicate ca urmare a programului de cercetare „Alburnus Maior”, carora li se vor adauga alte 14 volume. In total, 11 milioane de dolari au fost deja cheltuiti de companie pentru cercetarea, restaurarea, conservarea si punerea in valoare a patrimoniului din zona si li se vor adauga alte 35 de milioane de dolari. Referitor la propunerea de listare UNESCO a Rosiei Montane, purtatorul de cuvant al RMGC a precizat ca aceasta nu se poate face decat cu acceptul comunitatii si ca o astfel de listare inseamna subventii masive de la stat pentru pastrarea patrimoniului astfel listat.

Jurnalistul Octavian Hoandra a considerat ca recenta campanie de intimidare a membrilor Comisiei Nationale de Arheologie este de fapt rodul unor bani aruncati impotriva companiei de catre George Soros, in contextul concurentei acerbe de pe piata internationala a aurului. Acesta a mai afirmat ca nu exista alternativa la proiectul minier propus de RMGC, singurul care poate sa salveze atat potentialul uman si economic al zonei, cat si patrimoniul sau cultural, statul roman neavand nici solutii pentru dezastrul economic si social al zonei, nici banii necesari conservarii patrimoniului cultural din localitate.