Îmbunătăţirea sistemului de practică pentru elevi şi studenţi a fost tema unei dezbateri organizate de deputatul PSD Cătălina Ştefănescu. Evenimentul, care a avut loc miercuri, la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, a vizat propunerea legislativă a deputatului PSD pentru îmbunătăţirea sistemului de practică pentru elevi şi studenţi, reglementat prin Legea 258/2007.

Cei aproape 200 de studenţi prezenţi la eveniment au fost invitaţi să completeze un scurt chestionar privind legislaţia actuală şi modificările propuse. 67% dintre aceştia au apreciat că actualul sistem de practică îi va ajuta puţin sau deloc în obţinerea unui loc de muncă după terminarea studiilor. Astfel, 10,45% dintre dintre studenţi au apreciat că practica din şcoală nu îi va ajuta deloc la angajare, 56,72% au declarat că îi va ajuta în mică măsură, 20,9% în mare măsură, iar 11,94% în foarte mare măsură.

Prezent la dezbatere, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a admis deficienţele actualului sistem şi a subliniat că practica în mediul academic trebuie să devină o activitate de tip ‘internship’ prin care studenţii să poată activa în mediul economic real şi să câştige astfel experienţa profesională necesară pentru obţinerea unui loc de muncă după terminarea studiilor.

Una din principalele propuneri ale Cătălinei Ştefănescu a fost realizarea unei platforme online la nivel naţional, în care angajatorii să poată afişa oferta de locuri de practică, iar studenţii şi universităţile să poată aplica pentru desfăşurarea programelor de practică.
Referitor la proiectul deputatului PSD, 93% dintre studenţi s-au pronunţat în favoarea propunerii de a putea urma programe de practică la orice angajator, spre deosebire de forma actuală a legii care prevede că practica se poate face doar la operatorii economici care au semnat o convenţie cu instituţia de învăţământ. “Există în prezent multe companii mici sau mijlocii care ar putea oferi un număr mic locuri de practică pentru studenţi de la facultăţi sau universităţi diferite. Pentru aceste firme e foarte complicat să semneze convenţii cu universităţile, cum prevede legea actuală. Eu cred că legea trebuie să fie mai flexibilă, pentru a coopta şi companiile mai mici. Calitatea programelor de practică nu va avea de suferit pentru că exact aceeaşi răspundere juridică pe care şi-o asumă acum angajatorii în contractele cu universităţile, se va regăsi în contractele individuale de practică încheiate cu fiecare student practicant”, a declarat Cătălina Ştefănescu.

91% dintre studenţi au optat pentru propunerea deputatului PSD ca practica să poată fi desfăşurată în orice perioadă a anului şi pe o durată mai lungă, faţă de doar 9% care au ales varianta actuală a legii conform căreia practica se desfăşoară doar la final de semestru.
Peste 94% dintre respondenţi au susţinut introducerea în legislaţie a unui stagiu preliminar de practică desfăşurat în primii ani de facultate, care să permită studenţilor să se orienteze către specializările în care simt că pot deveni mai performanţi. Forma actuală a Legii 258/2007 nu prevede o astfel de etapă de orientare pentru specializarea profesională.

Printre propunerile şi sugestiile exprimate de studenţi se numără: să existe o retribuţie pentru activitatea practică, în măsura în care studentul contribuie la profitul angajatorului; studentul să poată desfăşura programe de practică pe o durată mai lungă (continuitatea practicii) pentru a putea deprinde competenţele profesionale. (ex: comasarea practicii din anii diferiţi într-un sigur semestru la final de facultate în care să se facă doar practică); studenţii să îşi poată alege firmele la care să desfăşoare programele de practică; mai puţină teorie şi mai multă activitate practică, astfel încât studenţii să se poată pregăti mai bine pentru condiţiile reale din piaţa muncii.

Alături de deputatul PSD, la eveniment au participat: Remus Pricopie – ministrul Educaţiei Naţionale; Georgeta Bratu – secretar de stat în Ministerul Muncii; Cristian Pârvan – secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România; Elena Chiru – Director de Programe Educaţionale ECDL Romania; Sorin Cîmpeanu – rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti şi Cristian Sfetcu – Preşedintele Uniunii Naţionale a Studenţilor din România. AGERPRES