rezidentiat.jpgConcursul de rezidenţiat va fi organizat descentralizat, începând cu 2011, centrele universitare fiind responsabile în formarea medicală de specialitate, informează un comunicat al Ministerului Sănătăţii, remis marţi.

Potrivit documentului, ministrul Cseke Attila a semnat, marţi, cu rectorii Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România, un protocol privind adoptarea unor măsuri pentru îmbunătăţirea învăţământului medical, fiind abordată şi tema pregătirii concursurilor de rezidenţiat din anii 2010 şi 2011. Conform protocolului, începând cu 2011, concursul de rezidenţiat va fi organizat descentralizat, centrele universitare fiind responsabile în formarea medicală de specialitate.

”Semnarea protocolului reprezintă un angajament important al Ministerului Sănătăţii şi al universităţilor pentru descentralizare, care va aduce o accesibilitate mai facilă la concursul de rezidenţiat a viitorilor candidaţi şi o reformă profundă în organizarea acestui concurs, începând de anul viitor”, a declarat ministrul Cseke Attila. Descentralizarea rezidenţiatului va însemna eficientizarea pregătirii în concurs. În premieră, subiectele de examen vor fi proprii pentru fiecare universitate, dar bazate pe o tematică comună şi respectând o metodologie unică, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Pentru anul viitor, metodologia, bibliografia şi noua curriculă pentru specialităţile la care perioada de rezidenţiat a fost scurtată vor fi realizate de către reprezentanţii universităţilor de medicină şi farmacie până cel târziu la data de 1 decembrie 2010, astfel încât absolvenţii de medicină şi rezidenţii să poată cunoaşte din timp noile reglementări, se arată în comunicat. Tot marţi, ministrul Sănătăţii a verificat stadiul la care s-a ajuns cu pregătirea concursului de rezidenţiat de anul acesta, care va avea loc în 21 noiembrie, conform metodologiei cunoscute. În sesiunea din 2010, absolvenţii universităţilor de medicină şi farmacie vor putea concura pe 2.984 locuri (2.740 pentru medicină, 175 pentru medicină dentară şi 69 pentru farmacie) şi 521 posturi (469 pentru medicină şi 52 pentru farmacie).


Anul acesta, Ministerul Sănătăţii pune accent pe pregătirea medicilor specialişti în domeniile deficitare. Este nevoie de mai mulţi specialişti în spitalele din ţară şi din această cauză au fost luate două măsuri importante: reducerea cu un an a duratei de rezidenţiat pentru 36 de specialităţi şi eliminarea rezidenţiatului cu durata de 7 ani, mai precizează comunicatul. AGERPRES