scoala-in-reparatii.jpgAproape toţi directorii de grădiniţe, şcoli, licee din municipiul Sibiu nu sunt interesaţi să obţină fonduri europene, dovadă că doar o singură şcoală din oraş, Şcoala nr. 18 se va moderniza până la începerea anului şcolar din 2012, printr-un proiect făcut de angajaţii primăriei, în valoare totală de 1,3 milioane de euro, a anunţat, miercuri, Simona Pop, manager de proiect.

„Pentru proiecte pe fonduri structurale, nu am primit nicio solicitare în scris de la directorii de unităţi de învăţământ din subordinea Primăriei, cu excepţia celei venite de la Şcoala nr. 18 din anul 2009. Ne sună directorii de şcoli, dar nu ne solicită să facem proiecte pentru fonduri structurale”, a explicat Simona Pop, manager de proiect şi angajată a Primăriei Sibiu.

Aceasta a explicat că directorii celor 18 grădiniţe, 16 şcoli şi 16 licee din municipiul Sibiu, aflate în administrarea Primăriei Sibiu, comunică municipalităţii doar că au nevoie de bani pentru reparaţii şi modernizări, din banii bugetului, însă nu cer să se facă proiecte pentru fonduri structurale. Cei 457 de elevi ai Şcolii nr. 18, unde predau 44 de profesori, urmează să mai vină la cursuri, în două schimburi, încă un an de zile. Un procent de 6 % din şcolile sibiene au un număr prea mic de clase, motiv pentru care copiii sunt aduşi să înveţe în două schimburi.

După ce va fi modernizată şi mărită, Şcoala nr. 18 va avea 5 noi săli de clasă, dar şi un Centru de documentare şi informare, mult mai bine dotat decât actuala bibliotecă. Elevii vor beneficia din 2012 şi de un laborator pentru învăţarea limbilor străine, folosind suport audio şi video, nu doar cărţi. Şi orele de informatică vor arăta altfel la această şcoală din 2012, când actualul laborator va prelua funcţiile platformei Advanced e-Learning, acesta fiind un program informatic de învăţare interactivă cu ajutorul computerului.

Simona Pop, reprezentanta primăriei, a explicat marţi că un director de grădiniţă, şcoală sau liceu din municipiul Sibiu trebuie doar să ceară în scris municipalităţii, să facă un proiect de accesare de fonduri UE. În solicitare, respectivul director tot ce trebuie să scrie este pentru ce vrea banii. Angajaţii primăriei fac proiectele, le depun şi gestionează ce se întâmplă cu respectivii bani europeni, ceea ce înseamnă că directorul unei şcoli nu trebuie decât să trimită la primărie, o hârtie în care să scrie că vrea să modernizeze unitatea de învăţământ cu bani de la UE. Şcolile nu trebuie să cheltuiască niciun ban, contribuţia proprie urmând să fie dată tot de primărie. AGERPRES