profesori2.jpgDirectorii de şcoli din judeţul Bistriţa-Năsăud nu sunt de acord ca părinţii şi reprezentanţii consiliilor locale sau judeţene să deţină două treimi din numărul membrilor viitoarelor consilii de administraţie, motiv pentru care vor cere Ministerului Educaţiei să modifice proiectul privind legea Educaţiei, astfel încât majoritatea să fie deţinută de cadrele didactice.

La dezbaterea organizată, marţi, de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud cu directorii şcolilor cu personalitate juridică din zona Bistriţei, profesorii au venit cu mai multe propuneri de modificare a proiectului legii Educaţiei, cele mai numeroase referindu-se la consiliile de administraţie.

„Sunt de acord cu depolitizarea învăţământului, dar să se facă în mod real, de la ministru în jos. Sunt director de mai mulţi ani, dar, până aproape de anul 2000, nu m-a întrebat nimeni nimic, nu am simţit influenţa politică. Propunerea mea este ca, în consiliile de administraţie, două treimi să fie reprezentate de cadrele didactice titulare şi auxiliare, iar o treime de reprezentanţii consiliului local şi ai părinţilor”, este de părere directorul Colegiului naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa, Constantin Rus, care este şi consilier municipal din partea PSD. Adjunctul IŞJ Bistriţa-Năsăud, Mircea Romocea, s-a declarat în favoarea unei astfel de propuneri, prin care profesorii să deţină majoritatea în consiliile de administraţie.


„Şi la întâlnirile avute cu directorii din zona Năsăudului şi a Becleanului s-a venit cu propunerea ca 75% din numărul membrilor consiliilor de administraţie să revină personalului didactic şi doar 25% părinţilor şi reprezentanţilor consiliului local. Aşa mi se pare şi mie corect”, a spus Romocea. O altă propunere, venită din partea directorului Şcolii generale nr.1 din Bistriţa, Mia Şigovan, se referă la modul în care poate fi demis managerul unei unităţi de învăţământ, în proiectul de lege fiind omisă părerea consiliului profesoral, care, în opinia directoarei, este esenţială. În actuala formă, legea prevede că un director poate fi demis cu votul majoritar al membrilor consiliului de administraţie.

Directorii de şcoli au cerut, de asemenea, precizări mai clare în privinţa finanţării programului „After school”, dar şi în ceea ce priveşte modul în care vor fi finanţate unităţile de învăţământ care au clase de la ciclul primar până la cel liceal, în condiţiile în care proiectul de lege spune că şcolile generale vor primi resurse de la primării, iar liceele, de la consiliile judeţene. Managerii şcolilor din mediul rural au ridicat şi problema numărului de elevi dintr-o clasă, cerând ca numărul minim să fie redus de la 15 la 10, deoarece populaţia şcolară de la sate este în continuă scădere. IŞJ Bistriţa-Năsăud a organizat, timp de două zile, dezbateri pe marginea proiectului legii Educaţiei, toate propunerile de modificare urmând a fi sintetizate şi remise Ministerului Educaţiei. AGERPRES