reabilitare scoala.jpgDirectorii unităţilor de învăţământ din judeţul Bistriţa-Năsăud care nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare pentru anul şcolar 2010-2011 riscă să fie sancţionaţi, propunerea venind joi din partea prefectului Cristian Florian, în cadrul şedinţei Colegiului prefectural.

„Dacă în unele locuri lipsa banilor justifică şi lipsa autorizaţiei, sunt unităţi care puteau fi deja autorizate, dar indisciplina directorilor şi-a spus cuvântul şi nu mi se pare normal. Poate fi un manager foarte bun, dar poate fi în acelaşi timp şi un manager foarte prost. Dacă şcoala nu poate începe într-o unitate pentru că nu a depus o cerere, despre ce mai vorbim?”, a declarat prefectul.

Florian i-a cerut şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Bistriţa-Năsăud, Mihai Mureşan, să convoace cât de repede o şedinţă cu directorii de şcoli, la care să fie prezent şi el, pentru a le cere acestora să facă toate demersurile necesare pentru ca unităţile de învăţământ să fie autorizate sanitar. Potrivit datelor prezentate de şeful IŞJ Bistriţa-Năsăud în cadrul şedinţei Colegiului prefectural, din cele 414 unităţi de învăţământ, 224 nu sunt autorizate sanitar, cele mai multe fiind şcoli generale şi grădiniţe din mediul rural.

Există însă comune, cum ar fi Budacu de Jos, Budeşti, Chiochiş, Dumitra, Feldru, Josenii Bârgăului sau Şintereag, unde, deşi unităţile de învăţământ sunt recent reabilitate, directorii nu au depus documentaţia necesară pentru avizarea acestora. Principalele probleme identificate la şcolile care nu au primit autorizaţie sanitară sunt lucrările de reabilitare nefinalizate (98 de cazuri), funcţionarea în case particulare (49), încălzirea cu sobe metalice pe lemne (17), lipsa apei curente (47), grupuri sanitare improprii (19), spaţii inadecvate (6), igrasie (2) şi lipsa gardului şi iluminatul insuficient (2). Şeful IŞJ Bistriţa-Năsăud a informat că s-au cerut peste 4,5 milioane lei de la Ministerul Educaţiei pentru finalizarea lucrărilor de investiţii la 41 de unităţi şcolare şi că există şanse ca alte zece unităţi să termine lucrările anul acesta, dar nu înainte de începerea anului şcolar. AGERPRES