Directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Claudia Nicolae, a deschis seria evenimentelor „Phenomenal Women”, organizate de Universitatea Danubius din Galaţi pentru a marca 30 de ani de activitate a instituţiei de învăţământ superior.

Cu această ocazie, directorul general al AGERPRES a vorbit despre libertatea presei şi despre dezinformare, cu accent pe fenomenul fake news, a cărui prezenţă este puternic resimţită în această perioadă.

„Fenomenul fake news, deşi există din lumea antică, în ultima vreme a început să îşi facă simţită prezenţa din ce în ce mai puternic, iar în 2017 a devenit cuvânt în dicţionarul Collins. De ce? Pentru că, în momentul în care o dezinformare sau o informare falsă începe să atace viaţa, societatea, chiar şi sănătatea fizică, mentală a unui individ, devine o problemă de siguranţă naţională”, a spus Claudia Nicolae.

Aceasta a precizat că, înainte de declanşarea pandemiei, fenomenul a fost intens dezbătut la nivel mondial, iar tot mai multe state au început să implementeze diverse programe şi măsuri care să depisteze ştirile false, dezinformarea, manipularea sau propaganda.

„Suntem în era digitală, în era în care toţi ne luăm informaţiile din mediul online şi fiţi siguri că acest instrument va fi în continuare utilizat de cei care vor să provoace astfel de ştiri false”, a arătat directorul AGERPRES.

Ea le-a vorbit celor prezenţi despre cei care propagă ştiri false şi scopurile care îi determină să folosească acest instrument, despre cum poate fi identificată o ştire falsă sau cum poate fi depistat un site care a fost creat special pentru a dezinforma.

Totodată, Claudia Nicolae le-a vorbit celor prezenţi la eveniment şi despre istoria de 133 de ani a agenţiei de presă pe care o conduce, punctând faptul că AGERPRES este principalul furnizor de informaţie, care livrează conţinut în mod obiectiv.

„AGERPRES este principalul furnizor de informaţie despre România în afara ţării şi din afara ţării către publicul din România. Asta încă o dată arată că AGERPRES a rămas o instituţie de încredere”, a precizat aceasta.

Claudia Nicolae este prima femeie aflată la conducerea AGERPRES, cea mai veche agenţie de ştiri din România, înfiinţată în anul 1889.

La evenimentul organizat de Universitatea Danubius a participat şi directorul Muzeului Brăilei „Carol I”, dr. Costin Croitoru, care a salutat ideea unui astfel de demers şi a propus ca la editura deţinută de muzeu să se publice prezentările din cadrul conferinţelor ”Phenomenal Women”.

De asemenea, Costin Croitoru i-a oferit directorului general al AGERPRES două medalii cu două femei de anvergură internaţională – soprana Haricleea Darclee şi medicul Ana Aslan, ambele originare din Brăila.

Participanţii au fost salutaţi, printr-un mesaj video, şi de rectorul Universităţii Danubius, prof. univ. dr. William B. Harvey, aflat la Washington.

La rândul său, preşedintele Universităţii Danubius, Andy Puşcă, a punctat, tot într-un mesaj video, faptul că toate femeile merită susţinute pentru ceea ce reprezintă ele în societate.

„Toate femeile merită susţinute pentru ceea ce dezvoltă în noi ca şi oameni, sunt creatoarele noastre, sunt cele care amplifică tot ceea ce ne dorim a face, a fi şi a avea pe Pământ şi în Univers. Sunt reprezentantele forţei de atracţie pe care noi o numim dragoste, forţei de atracţie a Universului care ne ţine uniţi, legaţi în acelaşi ecosistem”, a spus Andy Puşcă.

Prima conferinţă din seria ”Phenomenal Women” a fost moderată de conf. dr. ing. Alina Beatrice Răileanu, prorector pentru Inovare şi Antreprenoriat, care a arătat că prin seria de evenimente organizate pentru marcarea a 30 ani de existenţă a instituţiei de învăţământ superior se doreşte recunoaşterea acelor oameni care şi-au adus o contribuţie la dezvoltarea locală, regională şi care pot fi modele pentru elevi şi studenţi.

„Ne propunem, prin această serie de evenimente, să recunoaştem acei oameni care au adus o contribuţie în dezvoltarea locală, regională, dar care au reuşit să obţină o recunoaştere la nivel internaţional, oameni care pot fi modele pentru dumneavoastră, care pot fi mentori în cariera dumneavoastră, oameni care ne inspiră în fiecare zi în tot ceea ce fac. În acelaşi timp, sunt persoane care, mai mult sau mai puţin, au colaborat cu Universitatea Danubius sau poate au chiar rădăcinile în aceste locuri şi sunt oricând gata să vă ajute în continuare”, a transmis Alina Beatrice Răileanu.

Potrivit site-ului Universităţii Danubius din Galaţi, seria de evenimente ”Phenomenal Women” reprezintă modalitatea prin care instituţia şi-a propus să aducă în lumina reflectoarelor femei care sunt un model de reuşită în domeniile lor profesionale, care au dorit să împărtăşească povestea lor de succes, dar şi „sacrificiile care au trebuit să fie făcute pentru a atinge culmile cele mai înalte din profesiile lor, din carierele lor”, precum şi „cum au fost susţinute de familiile, prietenii, colegii lor pe acest drum sinuos al atingerii succesului în viaţă”. AGERPRES