spania_ev.jpgÎn perioada 17-20 octombrie, directorul Colegiului Tehnic ,,Valeriu Branişte” din Lugoj, profesorul Cosmin Gheorghe, a participat, la Madrid, într-o vizită de studiu dedicată formării profesionale la nivel european, intitulată „Diversificarea educaţiei şi formării profesionale pentru a amplifica posibilităţile de angajare”.

Finanţată din fonduri europene prin Programul Transversal ,,Învăţare pe tot parcursul vieţii”, coordonat de către ANPCDEFP, vizita a presupus întâlniri şi discuţii privind formarea profesională şi piaţa muncii cu reprezentanţi din 12 ţări europene, vizite la centre de excelenţă în formare profesională din Madrid, dezbateri cu responsabilii privind piaţa muncii din cadrul Serviciului Public de Stat privind Munca-parte a Ministerului Muncii Spaniol.

Un moment semnificativ a fost întâlnirea cu agenţi economici din Madrid, respectiv înţelegerea importanţei parteneriatului activ între furnizorul de formare profesională-şcoala şi beneficiarul direct al acesteia-firmele. Vizita de studiu poate fi sintetizată în următorii termeni: idei inovatoare, proiecte, măsuri, decizii, asumări, implicare.

„Această vizită a scos în evidenţă existenţa unor probleme comune privind piaţa muncii din întreaga Europă, dar şi anumite discrepanţe-defavorabile Europei de est-privind sistemul de educaţie profesională din ţările reprezentate, declară directorul unităţii de învăţământ lugojene. Este mult de muncă şi, revenit în ţară, mi-am pregătit o listă lungă de aspecte ce trebuie schimbate/îmbunătăţite /corectate/implementate în activitatea noastră zilnică. Am revenit cu idei de proiecte, iar contactele stabilite cu cei prezenţi ne vor permite să aplicăm şi să implementăm la Colegiul Tehnic Valeriu Branişte din Lugoj numeroase proiecte cu finanţare europeană care să vizeze pregătirea profesională a elevilor noştri”, a declarat profesorul Cosmin Gheorghe.