irina_bokova.jpgDirectorului general al UNESCO, Irina Bokova, i-a fost acordat miercuri de către Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din Bucureşti titlul de Doctor Honoris Causa, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în aula Bibliotecii Centrale Universitare. În discursul de acceptare a distincţiei, Irina Bokova s-a declarat emoţionată de cuvintele calde adresate atât de rectorul SNSPA, prof. dr. univ.

Paul Dobrescu, cât şi de ceilalţi vorbitori care au felicitat-o pentru titlul primit. „Mulţumesc pentru titlul de Doctor Honoris Causa acordat de Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. Sunt foarte emoţionată de toate cuvintele frumoase şi calde pe care toţi cei care au vorbit până acum mi le-au adresat”, a spus Irina Bokova.


Ea a vorbit despre activitatea în calitate de director al UNESCO, dar şi despre relaţiile dintre Bulgaria şi România. „Bulgarii şi românii au evoluat pe acelaşi plan începând din 1999. Intrarea ambelor ţări în Uniunea Europeană şi în NATO, după părerea mea, reprezintă o mare realizare pentru ambele ţări”, a amintit Irina Bokova.


Potrivit rectorului SNSPA, titlul de Doctor Honoris Causa acordat directorului UNESCO reprezintă o onoare pentru facultatea pe care o conduce, Irina Bokova reprezentând o personalitate care crede cu putere în lucrurile făcute pentru oameni şi care are încredere în oameni. Prezent la ceremonie, preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, a spus că acordarea titlului către Irina Bokova reprezintă un semn de respect şi de apreciere a comunităţii academice din România pentru o personalitate care într-un timp scurt s-a făcut remarcată printr-o activitate prodigioasă.


La ceremonie au mai fost prezenţi preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, Raluca Turcan, senatorul Varujan Vosganian, fostul ministru al Educaţiei Cristian Adomniţei, academicieni, politicieni şi profesori de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. Irina Bokova a mai primit titlul de Doctor Honoris Causa al „Pontifical Catholic University” din Peru, „National University of San Martin” din Buenos Aires, „St. Cyril and St. Methodius University” din Veliko Târnovo, „Universita Cattolica del Sacro Cuore” din Milano, „Moscow State Institute of International Relations” din Federaţia Rusă şi „Ewha Women’s University” din Seul. AGERPRES