clasa-scoala.jpgÎn judeţul Dolj, în numai 40% dintre cele 398 de unităţi de învăţământ – grădiniţe, şcoli, licee – s-au finalizat lucrările de reparaţii şi igienizare pentru începerea noului an şcolar.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, Mihăiţă Stoica, pregătirile pentru începerea noului an şcolar continuă şi în următoarele două săptămâni, urmând ca în perioada 11-13 septembrie, reprezentanţii IŞJ împreună cu cei ai Prefecturii Dolj să verifice toate unităţile şcolare.

„Pregătirea şcolilor pentru începerea noului an şcolar continuă şi în această perioadă, iar situaţia finală o vom avea abia pe 14 septembrie. În foarte multe şcoli se lucrează, se fac igienizări, reparaţii, iar stadiul pregătirii acestora este provizoriu, în sensul că se schimbă de la o zi la altă”, a declarat miercuri pentru AGERPRES Mihăiţă Stoica.

În ceea ce priveşte autorizaţiile sanitare de funcţionare, Mihăiţă Stoica a afirmat că din cele 398 de structuri şcolare, numai 157 deţin aceste autorizaţii, 70 sunt în curs de depunere sau au depus documentaţia, iar 171 nu deţin.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, dr. Ştefan Popescu, a declarat miercuri pentru AGERPRES că reprezentanţii DSP nu pot declanşa acţiuni de control decât după începerea anului şcolar.

„Autorizaţiile sanitare se emit la solicitarea unităţilor de învăţământ. Dar dacă reprezentanţii şcolilor ştiu că nu au apă curentă sau alte dotări, nici nu depun documentaţia pentru autorizaţie, pentru că ştiu că nu au cum să obţină. Dar şcolile pot funcţiona şi fără aceste autorizaţii”, a spus Ştefan Popescu.
Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat recent că lucrările de igienizare la şcolile din municipiu nu pot fi finalizate până la data de 15 septembrie, întrucât bugetul pe acest an a fost aprobat târziu, iar licitaţiile pentru reabilitarea şcolilor s-au finalizat abia în a doua jumătate a lunii august.

„În ceea ce priveşte situaţia şcolilor pentru începutul anului şcolar, noi nu suntem mulţumiţi de cum se prezintă ele. Din păcate, nu am putut să facem mai mult, pentru că abia în luna aprilie am putut discuta despre bugetul pe acest an. Imediat în aprilie am demarat licitaţia pentru şcoli, iar acordul-cadru pentru reabilitarea şcolilor din Craiova s-a terminat în luna august. Deci este foarte complicat de crezut că până la 15 septembrie va putea vreo firmă să facă toate corecţiile necesare la şcoli. Asta nu înseamnă că ele vor rămâne aşa cum se prezintă la data de 15 septembrie, pentru că noi urmează să lucrăm până la sfârşitul anului, chiar dacă asta înseamnă să se lucreze sâmbăta şi duminica, să nu se deranjeze procesul de învăţământ”, a spus Lia Olguţa Vasilescu. AGERPRES