sacarea ioan.jpgLa referendumul realizat de Sindicatul ‘Spiru Haret’ în rândul membrilor din judeţul Mureş, doar 56% dintre profesori şi personalul nedidactic au fost de acord să intre în grevă generală pe termen nelimitat, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Ioan Săcărea, liderul filialei judeţene a sindicatului.

”Marţi (1 iunie, n.r.) avem un protest (la Târgu Mureş, n.r.) la care sperăm să fie un număr mare de participanţi, să atragem sub o altă formă atenţia Guvernului pentru măsurile nepopulare pe care le-a luat şi vom continua cu ceea ce înseamnă blocarea sfârşitului de an şcolar. În ceea ce priveşte referendumul pe care l-am avut, noi avem peste 56% care au aderat la greva generală pe termen nelimitat, contăm pe acest procent în continuare, dar în acelaşi timp poate că cealaltă parte va fi folosită de către patronat ca să se desfăşoare probele (Bacalaureatul şi testele, n.r.)”, a spus Ioan Săcărea.

El a arătat că acţiunea grevistă nu este o luptă între Sindicatul ‘Spiru Haret’ şi Inspectoratul Şcolar Judeţean sau unităţile şcolare, însă sindicaliştii vor urma calendarul pe care şi l-au propus.

”Ei (ISJ şi şcolile, n.r.) sigur vor găsi breşele respective, mai ales în cadrul acestui procent care este doar de 56%. Probabil că unii vor dori să participe la aceste probe ca supraveghetori, ca şi corectori, alţii probabil că nu. Din punctul nostru de vedere este grevă generală pe termen nelimitat. Acest procent nu mă determină ca să fac o afirmaţie francă, avem într-adevăr o breşă în care poate lucra unitatea şcolară sau ISJ cu oameni care să participe la aceste teste, pentru că nu toţi au semnat referendumul”, a subliniat Ioan Săcărea. În privinţa protestelor elevilor împotriva mişcărilor greviste ale profesorilor care le-ar periclita înscrierea la facultăţi sau admiterea în licee, Ioan Săcărea consideră că ‘e o formă de manipulare a elevilor împotriva dascălilor’.


”Aşa cum este o formă de manipulare în toate domeniile, se trimit domeniile unele împotriva altora (…) Inclusiv copiii sunt târâţi în acest lucru, deşi nu e prea mare pericolul de a nu se da Bacalaureatul sau celelalte forme, pentru că exisă încă perioadă de timp care poate fi afectată pentru aceste forme”, a conchis Ioan Săcărea. Liderul FSLI Mureş, Cornel Crucean, a precizat, la rândul său, că, în judeţ, federaţia are 2.500 de membri şi că i s-a comunicat că există două şcoli în care nu se va intra în grevă, respectiv şcoala generală din Fântânele şi Liceul din Sovata, adică în jur de 50 de angajaţi.AGERPRES