bacalaureat1.jpgDirectorul Grupului Şcolar ”Alexandru Borza”, Ioan Rus, şi directorul adjunct al Liceului ”Edmond Nicolau”, Ioan Văidăhăzan, ambele şcoli din Cluj-Napoca, au fost arestaţi preventiv în legătură cu fraudarea examenului de Bacalaureat.

Potrivit unui comunicat al DNA, cei doi au fost reţinuţi marţi de procurorii anticorupţie pentru 24 de ore, iar Tribunalul Cluj a hotărât miercuri arestarea preventivă a lui Ioan Rus pentru 29 de zile şi a lui Ioan Văidăhăzan pentru 20 de zile. Procurorii DNA -Serviciul Teritorial Cluj efectuează cercetări penale faţă de Ioan Rus, pentru trafic de influenţă, fals material în înscrisuri oficiale şi sustragere sau distrugere de înscrisuri, toate în formă continuată, iar faţă de Ioan Văidăhăzan, pentru luare de mită, sustragere sau distrugere de înscrisuri, în formă continuată şi complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată.

Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că în cursul lunii iunie, cu ocazia sesiunii iunie-iulie 2010 a examenului de Bacalaureat, inculpatul Rus a pretins de la mai mulţi candidaţi şi de la părinţii acestora sume cuprinse între 1.000 şi 1.300 euro, totalizând 14.100 euro, din care a primit efectiv suma de 10.600 euro, promiţând că, în schimbul
acestei sume, va interveni pe lângă membrii Comisiei de Bacalaureat din cadrul Centrului de examen din Grupul Şcolar ”Alexandru Borza” din Cluj-Napoca, în vederea asigurării promovării în mod fraudulos a probei de limba şi literatura română. La rândul său, inculpatul Văidăhăzan, membru în Comisia de Bacalaureat şi director adjunct la Colegiul Tehnic ”Edmond Nicolau” din Cluj Napoca, a pretins şi primit de la un candidat suma de 400 euro pentru a-l ajuta să promoveze probele scrise la examen.


„Pentru a asigura promovarea frauduloasă unui număr de 42 de candidaţi, cei doi inculpaţi s-au angrenat în falsificarea unor lucrări de Bacalaureat şi multiplicarea acestora prin xerocopiere color, iar lucrările originale au fost înlocuite cu cele astfel falsificate”, susţin anchetatorii. De asemenea, pentru a crea aparenţa de legalitate şi pentru a îngreuna verificările, s-a procedat la sustragerea documentelor care ar fi putut atesta înlocuirea lucrărilor (borderourile de predare a lucrărilor scrise profesorilor supraveghetori la proba de limba şi literatura română). AGERPRES