Doi masteranzi ai Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi, Alexandru Marian Fodor şi Andra Emilia Botezat, au pus bazele unei afaceri de succes încă de pe vremea studenţiei.

Proiectul „BucoVerdi” a luat naştere în anul 2019 la iniţiativa celor doi tineri studenţi bucovineni, iar acum aceştia au solicitări atât pentru amenajări interioare şi exterioare ale pensiunilor din judeţul Suceava, cât şi pentru aranjamente cu trandafiri criogenaţi şi tablouri – portret cu licheni stabilizaţi.

Tinerii antreprenori au ales să lucreze sub acelaşi nume, dar pe direcţii diferite. Dacă Emilia se ocupă de proiectare, peisagistică exterioară şi aranjamente florale, Alexandru se ocupă de partea de peisagistică interioară, pereţi verzi cu muşchi şi licheni, plante stabilizate, tablouri cu diverse soiuri de muşchi şi licheni. Parteneriatele şi contractele nu au întârziat să apară, tinerii vorbind deja de un palmares al clienţilor mulţumiţi. Cea mai recentă colaborare a lui Alexandru este cu o pensiune din Suceviţa pentru care a găsit soluţii inovative.

„Totul a pornit de la ideea de a aduce un pic de natură în clădirea pensiunii din inima Bucovinei, mai exact din comuna Suceviţa. Amenajarea creată este formată din patru casete iluminate, inspirate din natura sălbatică, un amalgam de plante exotice, dar şi locale. Amenajarea deserveşte atât la iluminarea locului de dining, dar şi la înfrumuseţarea spaţiului cu un ambient plăcut, natural. Iluminarea este una ambientală, uşoară, creând astfel un spaţiu plăcut şi armonios unde se poate lua masa în familie, în zilele de concediu. Am ales un aranjament predominant din plante cu frunza decorativă verde pentru a da un strop de culoare spaţiului, lumina care accentuează estetica frunzelor se îmbină perfect într-un spaţiu mic şi aspectuos sub formă de terrariu, perfect pentru locaţia unde am creat aranjamentele”, a spus Alexandru Fodor.

Tinerii au transformat pasiunea pentru arhitectura peisageră, pentru arta de a planifica, a proiecta, a menţine şi a reabilita spaţiul verde în meserie, după ce au urmat cursurile specializării de peisagistică, din cadrul Facultăţii de Horticultură a USAMV Iaşi. Pe lângă colaborările pentru amenajarea spaţiilor diverselor firme şi pensiuni, tinerii au foarte mult solicitări pentru aranjamentele cu trandafiri criogenaţi şi tablouri cu licheni stabilizaţi.

„Procesul de stabilizare a plantelor constă în înlocuirea sevei cu o substanţă 100% biodegradabilă, iar muşchii, de exemplu, îşi menţin proprietăţile aproximativ 10 ani de zile, nu necesita îngrijiri speciale, umiditatea necesară o iau din atmosfera, trebuie doar ferit de lumina directă a soarelui şi de praful în exces”, a mai spus Alexandru.

Tablourile portret din muşchi stabilizaţi, realizate la comandă după o poză, reprezintă punctul forte al Emiliei, datorită talentului său deosebit, dar şi a cunoştinţelor dobândite în timpul cursurilor.

„Profesia noastră include designul arhitectural, amenajarea sitului, dezvoltarea spaţiului din jurul clădirilor în curs de dezvoltare, protecţia mediului, design urban, amenajarea parcurilor şi a zonelor de relaxare, planificare regională, spaţii urbane, dar şi de conservare istorică. Arhitectura peisagistică este un domeniu multidisciplinar, care include noţiuni ale botanicii, horticulturii, artelor plastice, arhitecturii, ştiinţelor solului, psihologiei mediului, geografiei, ecologiei şi ingineriei civile. De aceea activităţile noastre variază de la amenajări destinate parcurilor publice la propuneri pentru dezvoltarea terenurile aferente campusurilor, parcuri de birouri corporative, de la proiectarea proprietăţilor rezidenţiale până la proiectarea infrastructurii civile şi gestionarea zonelor mari de sălbăticie sau recuperarea peisajelor degradate”, a spus Andra Emilia Botezat. AGERPRES