Doina Pană: “Dacă n-ar fi trebuit să plătim restanţele, toţi profesorii ar fi avut creştere salarială de 10%”

pana_doina.jpgMinistrul delegat pentru dialog social, Doina Pană, a declarat vineri, la Bistriţa, că, dacă Guvernul nu ar fi trebuit să plătească arieratele şi sumele restante către profesori, câştigate în baza unor procese în instanţă, întregul sistemul educaţional ar fi beneficiat de o creştere salarială de 10%.
“Dacă noi n-ar fi trebuit să plătim nu numai arieratele, ci dacă n-ar fi trebuit să plătim toate aceste procese, existau bani încât la toţi pe hârtie să le crească cu 10%. În faza actuală, atâta vreme cât încă mai plătim din urmă, tot în buzunarul oamenilor intră, chiar dacă pe hârtie există o egalizare, pentru că ei primesc din urmă aceşti bani şi le cresc veniturile”, a spus Pană.

Ministrul a adăugat că restanţele ce se vor plăti în 2014 se ridică la două miliarde de lei, motiv pentru care singura măsură care s-a putut lua a fost majorarea cu 10% a salariilor profesorilor debutanţi.

“Să crească salariile la toată lumea nu era de unde. N-aveai cum. Adică puteam lua toţi banii, şi cele 40 de miliarde pentru investiţii, şi ce să facem, să ne tot afundăm. Ca să poată creşte în anii următori, automat noi trebuie să repornim economia. Ca să repornim economia, trebuie să pompăm în investiţii, în cofinanţare de fonduri europene, să dăm facilităţi fiscale încât să crească locurile de muncă şi banii care merg la buget să fie mai mulţi. Deci nu poţi face decât pe baza unei creşteri sănătoase. Puteam da acum toţi banii de la buget la salarii şi după aceea ce făceam, migram toţi în altă ţară?”, a explicat Doina Pană.
Ministrul pentru dialog social a precizat că în construcţia bugetului pe anul viitor s-a ţinut cont de toate categoriile sociale cu venituri mici, iar prin micşorarea contribuţiei de asigurări sociale cu cinci puncte procentuale se speră reducerea “economiei gri” şi creşterea veniturilor la bugetul naţional. AGERPRES