aracip_logo.jpgDouă colegii naţionale din Timişoara şi mai multe şcoli din mediul rural vor fi evaluate de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) în vederea păstrării sau nu a acreditării, anunţă inspectorul general şcolar al judeţului Timiş, Aura Danielescu.

„Evaluarea şcolilor se face o dată la cinci ani în vederea păstrării sau, după caz, a pierderii acestor acreditări (de funcţionare didactică – n.r.). În Timiş sunt 17 şcoli supuse acestui proces de evaluare. Sunt multe din mediul rural, dar şi din Timişoara”, a declarat joi Aura Danielescu.

În prezent, inspectorii şcolari fac evaluări pentru unităţile de învăţământ din Dudeştii Vechi, Fârdea, Fibiş, Giera, Lenauheim, Livezile, Ohaba, Pesac, Pietroasa, Pişchia, Poieni, Sacoşu Turcesc, Secaş, Şandra, Tomeşti, Topolovăţu Mare şi Voiteg, după care vor urma şcoli din Timişoara, între care Colegiul Naţional C.D. Loga şi Colegiul Naţional Bănăţean.

Potrivit Aurei Danielescu, o acreditare costă 6.000 de lei pe unitate şcolară, dar acestea nu vor plăti taxa, întrucât întregul proces de evaluare face parte dintr-un proiect ce asigură fondurile. „ARACIP realizează evaluarea externă a calităţii educaţiei oferite de instituţiile de învăţământ preuniversitar şi de alte organizaţii furnizoare de educaţie, precum şi autorizarea, acreditarea şi evaluarea periodică a unităţilor de învăţământ preuniversitar”, a adăugat inspectorul general şcolar de Timiş.
În altă ordine de idei, Aura Danielescu a spus că după centralizarea datelor privind situaţia pe cel de-al doilea semestru al anului trecut de studiu, 291 de elevi din judeţ şi-au pierdut alocaţiile suplimentare din cauza absenţelor. „În judeţ aveam 2.246 de beneficiari ai unor astfel de alocaţii, dar cei aproape 300 au cumulat mai mult de zece absenţe nemotivate pe semestru şi le-au pierdut. Ei le pot redobândi dacă îndeplinesc condiţiile, dar nu şi pe cele pierdute”, a afirmat Aura Danielescu. AGERPRES