maghiar_traian.jpgDoua demisii au fost inregistrate, in aceasta saptamana, la Universitatea din Oradea, una dintre ele fiind cea a fostului rector Teodor Traian Maghiar, ales in aceasta primavara ca sef al catedrei de anatomie la Facultatea de Medicina si Farmacie Oradea.
Potrivit unui comunicat remis de catre Biroul de Comunicare si Proiecte Europene, Teodor Traian Maghiar, in calitate de sef al catedrei de anatomie, si-a dat demisia din functia detinuta, „din motive personale”. Rectorul Universitatii, Cornel Antal a fost anuntat verbal despre aceasta demisie de catre decanul facultatii. Teodor Traian Maghiar a ocupat functia de sef de catedra in urma alegerilor generale din ianuarie – martie 2008. Pentru postul ramas vacant, Consiliul Facultatii va organiza pe parcursul lunii viitoare noi alegeri pentru functia ramasa vacanta.

Teodor Traian Maghiar si tatal sau, Teodor Maghiar, au fost succesiv rectori ai Universitatii Oradea. Fiul, Doru Maghiar a ocupat aceasta functie intre septembrie 2004 si martie 2007, fiind revocat de Senat dupa ce DNA a inceput, in februarie 2007, urmarirea penala impotriva sa si a tatalui sau, care a condus Universitatea intre anii 1991-2004. Cei doi fosti rectori sunt acuzati ca au provocat Ministerului Educatiei si Cercetarii un prejudiciu echivalent cu 24 milioane euro prin falsificarea numarului de studenti ai Universitatii, precum si de eliberarea catorva zeci de diplome false pentru cetateni straini, in specializari postuniversitare inexistente in Romania, documente semnate de cei doi invinuiti, unul in calitate de rector, iar celalalt in calitate de prodecan al Facultatii de Medicina si Farmacie din Oradea.

Cea de a doua demisie este a directorului general administrativ al Universitatii Oradea, Aurel Ples, care a renuntat pe 26 mai 2008 la functia pe care o detinea din iunie 2006. In demisia depusa in scris la conducerea institutiei au fost invocate motive de sanatate. Pe 27 mai rectorul Cornel Antal a emis o decizie prin care prof. univ. dr. Mircea Gordan a fost numit director general administrativ interimar, urmand ca intr-un timp cat mai scurt sa se organizeze concurs pe postul de director general administrativ.