Două şcoli din judeţul Harghita au fost declarate câştigătoare în cadrul unui proiect care promovează alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică în rândul copiilor şi adolescenţilor din România.

Proiectul a fost iniţiat de Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică Bucureşti prin Centrul Regional de Sănătate Publică Sibiu şi este finanţat de guvernul norvegian. Cele două instituţii de învăţământ harghitene câştigătoare sunt Şcoala Generală ‘Geo Bogza’ din Bălan şi Şcoala Generală ‘Marossy Gergely’ din Simoneşti, ele primind echipamente sportive, precum biciclete, patine, role sau schiuri.

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Harghita, dr. Tar Gyongy, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că Executivul Norvegiei, care finanţează acest proiect, promovează, prin politici guvernamentale, alimentaţia sănătoasă şi mişcarea în rândul copiilor şi adolescenţilor. Potrivit sursei citate, este important ca şi România să facă paşi în acest sens, întrucât a crescut numărul de persoane obeze, fapt datorat modului de viaţă şi alimentaţiei nesănătoase. ‘La noi nu se mai promovează mişcarea întrucât e mai comod şi interesant pentru copii să stea în faţa calculatorului. În plus, reclamele de la televizor îi îndeamnă pe cei mici să mănânce junk-food, care nu face decât să introducă în organism constituienţi nutriţionali nesănătoşi. (…) Părinţii, care văd câte probleme de sănătate au din cauza stilului lor de viaţă nesănătos, ar trebui să-i protejeze pe copii. Deci, familia are şi ea un rol la fel cum şi şcoala poate fi extrem de eficientă în acest proces’, a spus dr. Tar Gyongy.

O analiză recentă, efectuată de Direcţia de Sănătate Publică Harghita arată că numărul copiilor supraponderali sau obezi din judeţ este în creştere, principalii factori care duc la acest fenomen fiind de natură genetică, socială, de mediu sau comportamentală. Datele statistice ale ultimilor trei ani arată că, în judeţul Harghita, numărul copiilor supraponderali a crescut, în anul 2009, cu 1,94% faţă de anul 2007, iar numărul copiilor obezi a crescut cu 2,81%. De asemenea, numărul copiilor cu obezitate de origine neendocrină a crescut cu 16% în anul 2009 faţă de anul 2007.

”Specialiştii spun despre obezitate că este o boală genetică, întrucât 75% din procentul de obezitate este dat de exprimarea genelor. Un rol important îl joacă şi obiceiurile alimentare şi mediul socio-cultural din care fac parte copiii – promovarea unor porţii copioase ca semn de bunăstare, un număr crescut de mese pe zi, consumul de băuturi îndulcite artificial şi de alimente de tip fast-food, asocierile nefericite între glucide şi lipide, dar şi stilul sedentar de viaţă al copiilor moderni – toate contribuie la dezvoltarea obezităţii la vârste din ce în ce mai fragede”, se arată în analiza DSP. AGERPRES