Două şcoli generale din municipiul Orăştie, în care învaţă aproape 1.700 de elevi, au fost reabilitate şi modernizate printr-un proiect finanţat din fonduri europene, valoarea totală a investiţiei depăşind 3,5 milioane de lei.

‘Principalul beneficiu al acestui proiect este că prin reabilitarea termică a celor două şcoli, care includ patru clădiri, se obţine o creştere a eficienţei energetice pe timp de iarnă. Practic, facturile de încălzire pentru cele două şcoli vor scădea, în medie, cu mai mult de 40%, ceea ce, pentru bugetul local înseamnă o reducere a cheltuielilor cu 100.000 de lei pe an’, a declarat joi primarul municipiului Orăştie, Ovidiu Bălan, cu ocazia finalizării proiectului de investiţii.

Conform proiectului de execuţie, la Şcoala Generală ‘dr. Aurel Vlad’ din Orăştie au fost realizate lucrări care au permis creşterea eficienţei energetice cu 37 %, în timp ce la Şcoala Generală ‘Dominic Stanca’ acest indicator urcă la 46%.
În plus, în cadrul celei de-a doua componente a proiectului, cele două şcoli au fost echipate cu 203 calculatoare, câte un set de software educaţional şi 30 de echipamente didactice ce vor fi folosite la clasă de către profesori.

‘A fost un proiect deosebit de util pentru şcoală, elevi şi profesori. Este o oportunitate pentru şcoala noastră, mai ales că aveam nevoie de reutilarea laboratorului de informatică, unde se desfăşoară ore opţionale foarte mult cerute de elevi şi de părinţi. Aceste ore îi vor ajuta foarte mult pe copii, atunci când vor merge la liceu’, a afirmat directorul adjunct al şcolii ‘Dominic Stanca’, Mircea Roşu.

Proiectul de reabilitare a celor două şcoli generale a fost câştigat de Primăria Orăştie prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 3,57 milioane de lei, din care 2,65 milioane de lei a reprezentat asistenţa financiară nerambursabilă asigurată de Uniunea Europeană, iar diferenţa este cofinanţarea locală.
Lucrările de execuţie au durat un an şi patru luni. AGERPRES