elevi1.jpgUn număr de 20 de şcoli din România au fost selectate să participe la cea de a patra ediţie a proiectului educaţional internaţional Academia Şcolilor din Europa Centrală (aces, 2010 – 2011).

Potrivit unui comunicat transmis, joi, un comitet de selecţie internaţional s-a reunit recent la Praga pentru a selecta şcolile de la această ediţie a proiectului. Juriul internaţional a decis să accepte 45 de proiecte din cele 138 înscrise, din 15 ţări europene.

Un număr de 104 şcoli din Europa Centrală şi de Est au fost selectate pentru stadiul de implementare, dintre care 20 din România. Startul pentru ediţia 2010 – 2011 a proiectului ”aces” s-a dat în luna februarie anul acesta, când şcolile şi liceele au fost invitate să se înscrie în competiţie cu propuneri de proiecte, dezvoltate în cooperare cu şcoli partenere din străinătate. Tema celei de-a patra ediţii este ”Creează soluţii pentru rezolvarea conflictelor din şcoli şi din mediul înconjurător”. Toate cele 138 de proiecte înscrise au fost pregătite de 2 – 3 şcoli partenere din diferite ţări din Europa Centrală şi de Est.

Din România au participat 65 de şcoli. Dintre acestea au fost selectate 20, care vor primi sprijin financiar pentru implementarea proiectelor în 2010 – 2011. În perioada 27 septembrie – 1 octombrie 2010 toţi reprezentanţii proiectelor selectate se vor reuni în cadrul unui eveniment de lansare, care va avea loc în Senec, lângă Bratislava. Profesorii şi elevii vor avea posibilitatea de a lua parte la workshop-uri şi seminarii pe diverse teme, precum metode şi instrumente de învăţare inovatoare, management de proiect, educaţie pentru pace şi rezolvarea conflictelor. De asemenea, tinerii vor avea ocazia de a se cunoaşte, de a socializa şi de a face schimb de informaţii despre şcolile şi ţările lor, precum şi despre diverse alte aspecte sociale şi culturale.

Reţeaua internaţională de şcoli ”aces” a fost creată în 2006 cu finanţare din partea Fundaţiei Erste, care, împreună cu Interkulturelles Zentrum (Austria), formează unitatea de coordonare a acestei iniţiative. ”Aces” susţine activ schimbul de experienţă şi cooperarea între şcolile din ţările din Europa Centrală şi de Sud-Est, precum şi între cele din statele membre şi non-membre UE. Reţeaua de şcoli ”aces” este formată din peste 500 de şcoli din 15 ţări, iar proiectul este susţinut de Ministerele Educaţiei sau Comisiile UNESCO din ţările participante: Albania, Austria, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia. AGERPRES