gerard jitareanu.jpgPresedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, Gerard Jitareanu, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca este dificil pentru conducerea Autoritatii sa asigure finantarea proiectelor de cercetare cu bugetul alocat acestui domeniu. In opinia presedintelui ANCS, 0,28% din PIB, reprezentand 1.777 de milioane de lei reprezinta „un buget foarte restrictiv” care reflecta din plin criza economica.

Gerard Jitareanu a tinut sa precizeze ca din cei 1.777 de milioane de lei, 320 de milioane de lei trebuie realizati din veniturile proprii ale institutelor de cercetare, iar 300 de milioane de lei vor fi disponibili din fonduri de angajament (fondul de credite) in anul 2009, fonduri care vor fi onorate abia in anul 2010. Potrivit presedintelui ANCS, suma angajata pentru anul 2009 este de 2.900 milioane de lei. Jitareanu a mai spus ca mizeaza pe o crestere a bugetului alocat cercetarii la prima rectificare operata de Guvern.

„Sunt convins ca vom primi sume in plus la prima rectificare bugetara”, a aratat reprezentantul ANCS. Referindu-se la cercetatori, secretarul de stat Jitareanu a afirmat ca va lua masuri care sa protejeze resursa umana si prin care sa se pastreze echipele de cercetare formate deja. Referindu-se la ANCS, Gerard Jitareanu a spus ca se lucreaza la o noua organigrama a acesteia.
„Avem in vedere economii la diverse capitole. Nu am luat in considerare disponibilizarea de personal. Vom face reduceri la unele servicii si deplasari”, a explicat secretarul de stat. In ceea ce priveste posibilitatea ca ANCS sa functioneze in afara Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Gerard Jitareanu a spus ca nu este posibil acest lucru. „Nu este posibil ca Autoritatea sa se desparta de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii. Este un lucru bun ca ele sa ramana impreuna, intrucat educatia si cercetarea merg mana in mana”, a tinut sa precizeze presedintele ANCS.