O persoană care îmbracă haina de dascăl trebuie să îşi asume şi rigorile acestei profesiuni, a declarat, la Cluj, ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, în contextul unei întrebări referitoare la obligativitatea profesorilor de a-şi lua concediu în timpul vacanţelor şcolare.

Prezentă la Cluj, unde a participat, miercuri şi joi, la o serie de întâlniri cu directorii şcolilor şi cu inspectorii generali, Ecaterina Andronescu a declarat, într-o conferinţă de presă, că un profesor nu poate pleca în concediu de odihnă în timp ce copiii vin la şcoală. Întrebarea a fost pusă de jurnalişti în contextul intrării în dezbatere publică a unui ordin de ministru care prevede obligativitatea profesorilor de a-şi lua toate zilele de concediu dintr-un an în perioada vacanţelor.

„Păi când cineva îmbracă haina de dascăl îşi asumă rigorile acestei profesiuni printre care şi aceasta. Nu poţi să pleci în concediu decât în perioadele de vacanţă şcolară. Altfel cum, pleci de la clasă şi copiii se uită pe pereţi când tu ar trebui să predai lecţiile respective. Nu, deci acest lucru este cunoscut de toată lumea şi nu reprezintă vreun element de noutate”, a spus Ecaterina Andronescu.

Aceasta consideră că întrebarea are, de fapt, la bază o înţelegere greşită a unor persoane care lucrează în învăţământ. „Problema pe care o ridicaţi dvs., după opinia mea, se leagă de o înţelegere greşită a celor care deschis EDUSAL şi nu au văzut că, doar dacă precizează domniile lor că în vacanţa de iarnă se duc în concediu, doar aşa sunt înregistraţi în concediu. Dacă nu precizează acest lucru, sunt în activitate şi nu este absolut nicio problemă”, a mai spus ministrul.

În „Ordinul pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind efectuarea concediului de odihnă al personalului didactic din învăţământ, aprobate prin Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 5559/2011” se arată că „consiliul de administraţie al fiecărei unităţi de învăţământ va întreprinde măsurile necesare ca întregul personal de predare şi de conducere din cadrul unităţii de învăţământ să efectueze concediul de odihnă în perioada vacanţelor şcolare, cu asigurarea personalului didactic necesar pentru desfăşurarea examenelor naţionale”. AGERPRES