ecaterina_andronescu_nou.jpgDirectorul unei scoli ar putea fi ales de catre un consiliu de administratie format, in parti egale, din reprezentantii profesorilor, cei ai parintilor si cei ai consiliului local din localitatea respectiva, a declarat, pe 8 martie, la Geoagiu Bai, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.

Ea a apreciat ca astfel, se va face o depolitizare a scolii si toti cei implicati in procesul de invatamant – profesori, parinti si comunitatea locala – vor avea interesul ca acesta sa se desfasoare in conditii de calitate inalta.

“Eu cred ca trebuie sa gasim acea solutie care sa dea putere directorului, dar sa impiedice orice abuz de putere, indiferent din partea cui vorbim despre acest lucru. De aceea, poate formula in care, la nivelul scolii, functioneaza un consiliu de administratie in care o treime sa fie profesorii din scoala respectiva, o treime sa fie parintii care au copiii in scoala respectiva si o treime sa fie reprezentantii consiliului local, pare o solutie echilibrata”, a afirmat ministrul.

Ecaterina Andronescu a aratat ca mandatul directorului ar putea fi de patru ani, el fiind ales in functie in baza unui proiect managerial. Directorul va trebui sa prezinte, anual, un raport asupra activitatii desfasurate, seful institutiei de invatamant putand sa fie demis in cazul in care obiectivele nu sunt indeplinite conform proiectului managerial. Ministrul Educatiei a dat asigurari ca procesul de descentralizare al invatamantului va continua, subliniind insa ca acesta trebuie insotit, obligatoriu, si de asumarea responsabilitatii. Proiectul va fi discutat, saptamana aceasta, cu liderii sindicatelor din invatamant, ministrul Ecaterina Andronescu afirmand ca trebuie construite proceduri si luate decizii care sa fie acceptate de tot sistemul.