scoala-in-reparatii.jpgMinistrul Educatiei, Cercetarii si Inovatiei, Ecaterina Andronescu, cere Curtii de Conturi sa verifice modul de cheltuire a banilor alocati pentru realizarea unor obiective de investitii in invatamant, considerand ca, in multe cazuri, exista o risipa de bani publici.

Prezenta, pe 4 aprilie, la Botosani, unde a vizitat mai multe unitati scolare, Ecaterina Andronescu a declarat ca exista cazuri in care firmele de constructii „au incasat sume de aproape trei milioane de lei si au sapat doar o groapa”.

„Exista uneori o risipa nejustificata de resurse. Sunt multe asemenea cazuri pe care probabil le va verifica in perioada urmatoare Curtea de Conturi. Este absolut anormal – si avem cateva cazuri in tara – sa cheltuim 29 de miliarde de lei vechi (n.r.- trei milioane de lei noi), de exemplu comuna Bozovici din judetul Caras Severin, unde s-a sapat o groapa. Mi se pare ca este o risipa a banului public pe care nu trebuie sa o acceptam”, a afirmat ministrul Educatiei.

De asemenea, Andronescu a criticat modul in care au fost aprobate investitiile in scoli, considerand ca au fost incepute multe lucrari, fara a avea garantia ca fondurile necesare finalizarii acestora pot fi asigurate. „Sunt circa 4.000 de santiere deschise in toata tara, in toate scolile din Romania. Sunt si lucrari noi, cum sunt cele 164 de campusuri scolare . Dupa parerea mea, s-a procedat exagerat. In loc sa incerci sa finalizezi, cu banii de care dispui, niste lucrari si apoi sa deschizi altele, s-au deschis ingrozitor de multe santiere”, a afirmat Andronescu, care a subliniat ca MECI va incerca sa obtina imprumuturi de la Banca Mondiala si Banca Europeana pentru Investitii pentru a asigura finantarea investitiilor incepute.

Ecaterina Andronescu a vizitat, sambata, investitia in noua cladire a Colegiului National ”A.T. Laurian” din Botosani, si a sustinut ca va asigura fondurile necesare finalizarii acesteia pana la sfarsitul anului.