andronescu_ecaterina.jpgLiderii de sindicate si reprezentantii de partide vor putea ocupa functii de directori de unitati scolare, potrivit Codului educatiei, a declarat, miercuri, ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Ecaterina Andronescu. Candidatii la functiile de directori de scoli vor sustine concursuri organizate de consiliile de administratie si, ulterior, vor fi angajati de inspectoratele scolare pe baza contractelor cu o durata determinata. Ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii a tinut sa precizeze ca in scoala nu se face politica, sub nicio forma. O alta prevedere a noului cod se refera la partea de normare. Astfel, profesorii vor avea maxim doua norme in aceeasi universitate sau norme diferite cu acordul Senatului universitar.

„Statutul studentului este un document convenabil pentru studenti, deoarece ii propune pe acestia ca parteneri in sistem”, a adaugat Ecaterina Andronescu. Totodata, universitatile private vor putea avea acces la banii publici prin concurs de proiecte de cercetare.

Secretarul general al Federatiei „Spiru Haret”, Teodor Spiridon, a declarat, miercuri ca, in cursul discutiilor care au avut loc cu reprezentantii Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii, ar fi fost scoasa din Codul Educatiei incompatibilitatea ca politicienii si liderii de sindicat sa poata ocupa functii de directori de scoli. În opinia reprezentantului Federatiei „Spiru Haret”, este „inacceptabil” ca un primar sau un politician sa devina director de scoala.

„El reprezinta acolo factorul politic. În ce priveste faptul ca un sindicalist sa ocupe functia de director, nu poti fi, in acelasi timp, in doua „locuri” diferite – si la patronat si la sindicat”, a explicat Teodor Spiridon. În acest context, el a anuntat ca, la discutiile care vor avea loc miercuri cu reprezentantii MECI, sindicatele vor solicita „in mod expres” reintroducerea in noul Cod al Educatiei a incompatibilitatii.