grupa_pregatitoare.jpgMinistrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Ecaterina Andronescu, a sustinut, marti, la dezbaterea pe teme de educatie organizata la Palatul Parlamentului, ca propunerea presedintelui Comisiei prezidentiale in domeniu Mircea Miclea, potrivit careia clasa pregatitoare ar trebui sa functioneze in cadrul ciclului primar ar duce la probleme de resurse umane.

„Daca am duce clasa pregatitoare la ciclul primar in cadrul scolilor am crea o problema de resurse umane si infrastructura. Nu putem face acest lucru pentru ca multe scoli sunt in mediul rural si nu dispun de infrastructura”, a explicat ministrul.

In ceea ce priveste scurtarea la 3 ani a invatamantului liceal, Ecaterina Andronescu considera ca aceasta propunere a comisiei prezidentiale ar produce „perturbatie in sistem”.


„Romania anului 2009 trebuie sa isi propuna sa aiba o populatie mai educata. Se poate spune ca este un an de criza, dar intr-un an – doi putem mari gradul de educare in randul populatiei”, a sustinut ministrul. In replica, presedintele Comisiei prezidentiale pentru analiza si elaborarea politicilor din domeniile educatiei si cercetarii din Romania, Mircea Miclea, a subliniat ca este foarte important ca grupa pregatitoare sa faca parte din invatamantul obligatoriu, chiar daca locatia in care isi desfasoara aceasta activitatea poate ramane la gradinita.


„Important este sa cadem de acord. Invatamantul trebuie sa fie generalizat, gratuit, dar nu obligatoriu”, a spus Miclea. Ministrul Educatiei a afirmat ca formulele de invatamant generalizat si gratuit sunt unele asupra carora se poate conveni. „Generalizarea invatamantului liceal vine in acord cu ce asteapta societatea de la scoala”, a punctat Ecaterina Andronescu.