andronescu_ecaterina.jpgMinistrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Ecaterina Andronescu, a declarat miercuri ca nu doreste sa lege reforma in invatamant de alegerile prezidentiale din toamna acestui an.
„Nu vreau sa intru in disputa cu presedintele Traian Basescu, dar ma vad nevoita sa raspund acuzatiilor incorecte si rau-voitoare. Eu sunt profesor si niciodata nu m-am indepartat de scoala, slujind-o intotdeauna cu dragoste si devotament. Nu vreau sa legam reforma in invatamant de alegerile prezidentiale” – a afirmat Ecaterina Andronescu, intr-o conferinta de presa.

In opinia sa, nici problema legislatiei pentru invatamant nu trebuie legata de scrutinul din toamna. „Presedintele Romaniei, prin interventiile sale, doreste sa impuna un proiect, lansat ca ‘solutii legislative’, proiect ce nu a fost discutat cu nimeni, tocmai pentru ca sunt alegeri si pentru ca doreste sa aiba ‘o realizare’ in acest mandat de cinci ani”, a spus ministrul Educatiei.

Andronescu sustine ca seful statului nu a fost informat corect, pentru ca nu s-a pus problema eliminarii orelor de sport. Totodata, Ecaterina Andronescu si-a exprimat speranta ca presedintele Basescu sa fie un partener, si nu un adversar al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI), in toate demersurile de a creste performanta educatiei.

„Refacerea miscarii sportive de masa si a bazei de selectie pentru sportul de performanta sunt doua dintre obiectivele mandatului meu. De aceea, am operat anumite schimbari pe care unii nu le-au inteles si poate este vina noastra ca nu am explicat foarte clar acest lucru sau altii nu au dorit sa-l inteleaga” – a declarat ministrul Educatiei. Ea este de parere ca o schimbare profunda, de care fara discutie este nevoie, nu se poate face peste noapte. „Ne-am obisnuit, din pacate, in Romania, sa luam decizii majore pentru societate fara sa-i consultam pe cei direct implicati si afectati de respectivele decizii. (…) Eu nu vreau sa fac asa ceva. Refuz sa promovez idei si masuri carora sa le dau valoare de adevar absolut” – a subliniat Andronescu.

Potrivit ministrului Educatiei, faptul ca scoala romaneasca nu este adaptata cerintelor pietei este un lucru adevarat. „Dar a folosi acest adevar pentru a arunca in derizoriu munca unor profesori care ar putea fi oricand inlocuiti cu Internetul mi se pare nedrept si exagerat. Sigur ca trebuie sa reformam sistemul de invatamant. Si facem asta deja” – a spus ministrul Educatiei.

„Noi am definitivat componenta legislativa pentru descentralizare, care era foarte importanta si pe care dorim sa o implementam chiar din toamna si imi pun speranta ca vom incheia cat de curand, pentru a trimite spre dezbaterea publica si restul legislatiei de invatamant, pe care, personal, va marturisesc ca mi-ar placea sa se regaseasca intr-un Cod al educatiei, in asa fel incat si legislatia din invatamant sa capete greutatea pe care o au actele normative, Codul muncii, penal etc.”, a declarat Andronescu.

Ea a evidentiat ca, in situatia de criza, tarile Uniunii Europene investesc in educatie si cercetare si ca, intr-o situatie similara, Romania a hotarat „amputarea substantiala a bugetului si asa insuficient alocat educatiei”.

„Reusim sa acoperim greu, dar acoperim cheltuielile salariale necesare sustinerii examenului de Bacalaureat”, a sustinut ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii. Andronescu a mentionat ca sunt 110.929 de absolventi de la scoli de arte si meserii, 199.000 de absolventii de Bacalaureat cu certificat care atesta competente profesionale si 12.800 de absolventi in invatamantul postliceal.

„In servicii, in liceele din Romania, termina azi, anul acesta, 83.666 de elevi si in domeniul resurselor – 55.519”, a precizat Ecaterina Andronescu. Ministrul Educatiei nu crede ca sunt prea multi absolventi de filosofie si nici ca facultatile de drept de stat au un excedent de studenti. In alta ordine de idei, ea a afirmat ca MECI a dispus masuri pentru reforma sistemului.

„Printre masurile dispuse, o componenta esentiala o reprezinta reforma curriculara, respectiv, regandirea curriculumului pe formare de competente-cheie la 1 iulie. Vom avea prima forma a documentului iar pe 15 iulie – forma finala, aplicabila incepand cu anul scolar 2009-2010” – a precizat Andronescu. Conform acesteia, MECI a lucrat si definitivat impreuna cu partenerii sociali criteriile de evaluare a performantelor didactice.

Ministrul Educatiei a spus ca, in aceasta perioada, MECI, inspectoratele scolare, universitatile si cadrele corpului didactic lucreaza la elaborarea unor proiecte strategice finantate din fonduri structurale, pentru cuprinderea tuturor cadrelor didactice intr-un proces de formare continuu, indispensabil modernizarii scolii romanesti.

Afirmatiile Ecaterinei Andronescu vin dupa ce marti seara, intr-o emisiune televizata, presedintele Traian Basescu a sustinut ca ministrul Educatiei si sindicatele din domeniu ar fi intrat in logica „parteneriatului impotriva elevului”.

„Eu intuiesc de ce doamna Andronescu si sindicatele plimba legile astea si ar vrea sa faca doar o descentralizare, dar nu o reforma profunda a sistemului de educatie. Au intrat in aceeasi logica a parteneriatului impotriva elevului. De douazeci de ani tot ce se face in educatie este intelegerea intre oameni politici si liderii sindicali. Daca sistemul in educatie din Romania s-a depreciat, responsabilitatea o poarta in mod egal oamenii politici si sindicatele” – a apreciat seful statului.